Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/30936
Title: Підвищення зносостійкості деталей сільськогосподарської техніки електродифузійною обробкою
Other Titles: Increasing wear resistance of parts of agricultural machinery by electrodiffusion treatment
Authors: Коваль, Владислав Володимирович
metadata.dc.contributor.advisor: Бантковський, В. А.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра сервісної інженерії та технології матеріалів в машинобудуванні ім. О.І. Сідашенка
Keywords: електродифузійна обробка;порожнисті деталі,;зносостійкість;термопаста;електромеханічна обробка
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Коваль В. В. Підвищення зносостійкості деталей сільськогосподарської техніки електродифузійною обробкою: кваліфікаційна робота магістра: спец. 133 - Галузеве машинобудування; наук. кер. В. А. Бантковський; Харків, 2022. 90 с.
Abstract: Велике значення для сільського господарства має зміцнення робочих поверхонь деталей, що дозволяє підвищити їхню зносостійкість, а тим самим ресурс. При експлуатації сільськогосподарської техніки порожнисті деталі зазнають абразивного зносу, інтенсивних динамічних і температурних навантажень, хімічного впливу агресивних середовищ. У таких умовах працюють гільзи циліндрів двигунів внутрішнього згоряння та компресорів; втулки траків, проміжні опори, шарнірні та шліцові з'єднання; пальці жниварок; циліндри гідросистем; кільця трансмісії; порожнисті корпуси; стакани; зерно- та матеріалопроводи, поворотні коліна та інші елементи транспортних систем переробних підприємств. Технології, що застосовуються на сьогоднішній день, малоефективні для зміцнення внутрішньої поверхні порожнистих деталей. Це зв’язане з рядом чинників: криволінійністю і великою площею оброблюваної поверхні, і навіть відсутністю спеціалізованого устаткування. Часто, при зміцненні порожнистих деталей зовнішня поверхня має більш високу твердість та зносостійкість, ніж внутрішня. Що, своєю чергою, зумовлює і зниження експлуатаційних показників внутрішньої робочої поверхні. В даний час особлива увага приділяється вивченню впливу електричного струму на властивості сталей, результати яких дозволять розробити нові технології та засоби відновлення та зміцнення деталей сільськогосподарської техніки, особливо зарубіжного виробництва. Огляд та аналіз стану існуючих досліджень щодо підвищення експлуатаційних характеристик порожнистих деталей з внутрішньою робочою поверхнею показав, що застосовувані зміцнювальні технології малоефективні. Внаслідок цього, розробка та обґрунтування параметрів електродифузійної обробки (ЕДО), що дозволяє здійснити зміцнення внутрішньої поверхні порожнистих деталей, є перспективним напрямком для проведення досліджень щодо запропонованої теми.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/30936
Appears in Collections:133 – “Галузеве машинобудування” (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
133tS_21m-01_22_Koval_V.V.pdf
  Restricted Access
3.55 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.