Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3086
Title: Особливості систематизації умов забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств
Other Titles: Systematization peculiarities of ensuring competitiveness conditions of agricultural enterprises
Authors: Миколенко, Інна Григорівна
Keywords: конкуренція;конкурентоспроможність;аграрні підприємства;зерновиробники;ринок;competition;competitiveness;agricultural enterprises;grain producers;market
Issue Date: 2021
Publisher: Харків
Citation: Миколенко І. Г. Особливості систематизації умов забезпечення конкурентоспроможності аграрних підп риємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2021. № 1. С. 30-35.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 1
Abstract: Формування методології розвитку системи управління конкурентоспроможністю підприємств зернового напряму виробництва вимагає врахування особливостей економічних відносин в агропромисловій сфері, а аналіз конкурентного середовища цільових агарних ринків потребує індивідуального підходу щодо систематизації умов забезпечення конкурентоспроможності підприємств, представлених на них. Системне застосування основних по ложень представлених підходів дозволить створити умови для повного переходу сільськогосподарських підпри ємств на інноваційну основу, що сприятиме досягненню передового рівня їх конкурентоспроможності. Особливо стями зернового напряму виробництва є, зокрема, природна унікальність властивостей кінцевого продукту – зерна (адже підвищення урожайності зернових культур шляхом застосування інноваційних технологій можливе до певної міри) та більший, порівняно з галузями промисловості, перелік засобів виробництва, задіяних в процесі господарської діяльності. При цьому обсяги необхідних ресурсів та засобів виробництва визначаються, передусім, розмірами сільськогосподарських угідь.
Transformational shifts in the economy due to globalization and European integration processes have led to a redistribution of competitive positions of market players in target markets, including agricultural. In the process of developing research on competitive relations, behavioral, structural and functional approaches to the interpretation of the concept of "competition" have been identified, and the definition of their priorities and their systematic application contributes to streamlining the process of creating a general concept of enterprise competitiveness management. The formation of the methodology of development of the competitiveness management system of grain production enterprises requires taking into account the peculiarities of economic relations in the agro-industrial sphere, and the analysis of the competitive environment of target agar markets requires an individual approach to systematizing the competitiveness of enterprises. Systematic application of the main provisions of the presented approaches will create conditions for the full transition of agricultural enterprises to an innovative basis, which will contribute to achieving an advanced level of their competitiveness. Peculiarities of the grain production direction are, in particular, the natural uniqueness of the properties of the final product - grain and a larger list of means of production involved in economic activity. The volumes of necessary resources and means of production are determined, first of all, by the size of agricultural lands. Taking into account such features of grain producers allowed to determine the most rational use of such an approach in the management of their economic activities, in which the efforts of grain producers can be focused on trends in commodity and resource markets.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3086
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2021_r01_a05.pdf235.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.