Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2943
Назва: Економіка виробництва й експорту нішевих культур: сталість і конкурентоспроможність
Інші назви: Экономика производства и экспорта нишевых культур: устойчивость и конкурентоспособность
Economics of production and export of niche crops: sustainability and competitiveness
Автори: Кучер, Л.Ю.
Кучер, А.В.
Пащенко, Ю.В.
Ключові слова: ефективність;нішеві культури;бібліометричний аналіз;стала конкурентоспроможність аграрних підприємств;эффективность;нишевые культуры;библиометрический анализ;устойчивая конкурентоспособность аграрных предприятий;efficiency;niche crops;bibliometric analysis;sustainable competitiveness of agricultural enterprises
Дата публікації: 2021
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Кучер Л.Ю., Кучер А.В., Пащенко Ю.В. Економіка виробництва й експорту нішевих культур: сталість і конкурентоспроможність. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2021. Т.1. № 2. С. 76-95.
Короткий огляд (реферат): Кучер Л.Ю., Кучер А.В., Пащенко Ю.В. Економіка виробництва й експорту нішевих культур: сталість і конкурентоспроможність. Висвітлено результати дослідження сутності нішевих та ультранішевих культур, стану, проблем і перспектив розвитку економіки виробництва й експорту нішевих культур у контексті сталості й конкурентоспроможності аграрних підприємств. Здійснено системний бібліометричний аналіз наукових публікацій щодо нішевих культур у світі з використанням бази Scopus. Проаналізовано стан і перспективи виробництва нішевих культур у світі та провідних країнах на прикладі арахісу та сорго. Досліджено вплив масштабів вирощування нішевих культур на формування сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств України із використанням масових статистичних даних по сукупності, що складається з 3860 підприємств. На основі виконаного кореляційного аналізу встановлено, що вирощування нішевих культур справляло позитивний вплив переважно лише на екологічну й соціальну конкурентоспроможність аграрних підприємств, водночас на маркетингову конкурентоспроможність підвищення їх концентрації впливало негативно, в інших випадках зв’язку не виявлено. Ідентифіковано особливості формування сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств залежно від рівня концентрації площі нішевих культур, які слід ураховувати під час ухвалення управлінських рішень щодо виробництва цих культур.
Л. Ю. Кучер, А. В. Кучер, Ю. В. Пащенко. Экономика производства и экспорта нишевых культур: устойчивость и конкурентоспособность. Представлены результаты исследования сущности нишевых и ультра-нишевых культур, состояния, проблем и перспектив развития экономики производства и экспорта нишевых культур в контексте устойчивости и конкурентоспособности аграрных предприятий. Осуществлен системный библиометрический анализ научных публикаций по нишевых культурам в мире с использованием базы Scopus. Проанализировано состояние и перспективы производства нишевых культур в мире и ведущих странах на примере арахиса и сорго. Исследовано влияние масштабов выращивания нишевых культур на формирование устойчивой конкурентоспособности аграрных предприятий Украины с использованием массовых статистических данных по совокупности, состоящей из 3860 предприятий. На основе выполненного корреляционного анализа установлено, что выращивание нишевых культур оказывало положительное влияние преимущественно на экологическую и социальную конкурентоспособность аграрных предприятий, в то же время на маркетинговую конкурентоспособность повышение их концентрации влияло негативно, в других случаях связи не обнаружено. Идентифицировано особенности формирования устойчивой конкурентоспособности аграрных предприятий в зависимости от уровня концентрации площади нишевых культур, которые следует учитывать при принятии управленческих решений по производству этих культур.
L. Yu. Kucher, A. V. Kucher, Yu. V. Pashchenko. Economics of production and export of niche crops: sustainability and competitiveness. The results of the study of the essence of niche and ultra-niche crops, the state, problems and prospects for the development of the economics of production and export of niche crops in the context of the sustainability and competitiveness of agricultural enterprises are presented. Niche crops are understood as those crops that play a predominantly secondary role in the structure of sown areas, are not widespread and for which there is a situational or constant increased commercial and/or social demand, or products that are needed by interested consumers. In modern realities in Ukraine, all agricultural crops can be recognized as niche, except for such export-oriented widespread ones as: wheat, barley, corn, sunflower, soybeans, rapeseed. Taking into account the Ukrainian realities of land use, ultra-niche crops can be understood as extremely high-value niche crops that can be grown on an area of up to 10 hectares. It was necessary to implement a special project on the basis of the NAAS institutions aimed at training agronomists and novice farmers to organize the production and marketing of ultra-niche crops and providing consulting services on these issues. A systematic bibliometric analysis of scientific publications on niche crops in the world was carried out using the Scopus database. The state and prospects of production of niche crops in the world and leading countries are analyzed using the example of peanuts and sorghum. The influence of the scale of cultivation of niche crops on the formation of sustainable competitiveness of agricultural enterprises in Ukraine was investigated using massive statistical data on a total of 3860 enterprises. On the basis of the performed correlation analysis, it was found that the cultivation of niche crops had a positive effect mainly on the environmental and social competitiveness of agricultural enterprises, at the same time, they had a negative effect on marketing competitiveness, in other cases, no connection was found. The features of the formation of sustainable competitiveness of agricultural enterprises, depending on the level of concentration of the area of niche crops, which should be taken into account when making managerial decisions on the production of these crops, have been identified
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2943
Розташовується у зібраннях:Вісник ХНАУ №2 Т.1



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.