Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2799
Title: Проблеми та перспективи формування конкурентних переваг підприємств АПК
Other Titles: Проблемы и перспективы формирования конкурентных преимуществ предприятий АПК
Problems and prospects of formation of competitive advantages of agro-industrial enterprises
Authors: Худавердієва, В.А.
Мерчанський, В.В.
Храпач, К.Г.
Keywords: конкурентоспроможність;конкурентні переваги;фактори конкурентоспроможності;державна підтримка;аграрний сектор;конкурентоспособность;конкурентные преимущества;факторы конкурентоспособности;государственная поддержка;аграрный сектор;competitiveness;competitive advantages;competitiveness factors;state suppor;agricultural sector
Issue Date: 14-Jan-2021
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Худавердієва В.А., Мерчанський В.В., Храпач К.Г. Проблеми та перспективи формування конкурентних переваг підприємств АПК. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2021. № 1. С. 125-139.
Abstract: Худавердієва В.А., Мерчанський В.В., Храпач К.Г. Проблеми та перспективи формування конкурентних переваг підприємств АПК. У статті розглянуто проблематику і напрями підвищення конкурентоспроможності підприємств агропромислового комплексу України. Досліджено напрями державної підтримки аграрних підприємств і досвід зарубіжних країн щодо забезпечення конкурентоспроможності та стійкості конкурентних переваг аграрних підприємств.
В.А. Худавердиева, В.В. Мерчанский, К.Г. Храпач. Проблемы и перспективы формирования конкурентных преимуществ предприятий АПК. В статье рассмотрена проблематика и направления повышения конкурентоспособности предприятий агропромышленного комплекса Украины. Исследованы направления государственной поддержки аграрных предприятий и опыт зарубежных стран по обеспечению конкурентоспособности и устойчивости конкурентных преимуществ аграрных предприятий.
V.A. Khudaverdieva, V.V. Merchansky, K.G. Khrapach. Problems and prospects of formation of competitive advantages of agro-industrial enterprises. The article considers the problems and directions of increasing the competitiveness of enterprises of the agro-industrial complex of Ukraine. The directions of state support of agricultural enterprises and the experience of foreign countries in ensuring the competitiveness and sustainability of competitive advantages of agricultural enterprises are studied. The aim of the article is, on the one hand, to assess the development trends of domestic agriculture in the context of intensifying globalization processes, and on the other - to develop recommendations for strengthening the competitiveness of the agricultural sector of Ukraine in foreign markets. The problem of sustainable economic development of the agro-industrial complex, its role and place in the country's economy is in the center of attention of the country's leadership and scientists, because everyone understands that food security and food independence is a guarantee of social stability and national independence of Ukraine. Its relevance is growing in connection with the global stock, financial and economic crisis. In modern economic conditions, the bulk of agricultural producers do not compete with each other and are not monopolists, but operate in the environment of processors and monopolized trade.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2799
Appears in Collections:Вісник ХНАУ №1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.