Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2607
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Коваль, О.М. | - |
dc.contributor.author | Сирит, В.С. | - |
dc.date.accessioned | 2022-07-05T07:16:18Z | - |
dc.date.available | 2022-07-05T07:16:18Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Коваль О.М., Сирит В.С. Вдосконалення конкуренції в сучасній економічній системі // Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія „Економічні науки”- 2017 - № 3. - С. 265. | uk_UA |
dc.identifier.other | УДК 339.137.2"312" | - |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2607 | - |
dc.description.abstract | У статті висвітлено еволюцію поглядів на поняття «економічна конкуренція» на різних етапах розвитку економічної науки. Виділено її вплив на систему суспільно-економічних відносин в різних формаціях. Дія конкуренції проаналізована з позиції функціонального та поведінкового підходу. Розкриті трансформація поняття конкуренція для адаптації до сучасних ринкових умов господарювання. Встановлено, що серед пріоритетних напрямків конкурентної боротьби з’являються взаємовигідне співробітництво і пошук нових вільних ринків | uk_UA |
dc.description.abstract | The main object of the article is improving of economic competition in modern economic conditions. The article analyzes the evolution of views of economic science on the concept of "economic competition" at various stages of development. Its influence on the system of social and economic relations in different formations is highlighted. The effect of competition is analyzed from the standpoint of a functional and behavioral approach. The transformation concept of competition is revealed for adaptation to modern market conditions of management. Installed the priority areas of competition among them are mutually beneficial cooperation and searching the new markets. The results will be used for improving social, economic, scientific, cultural, psychological aspects of competition in different formations on micro- and macroeconomic levels. The interaction of individual and social is possible in the process of unification in a single cooperation on the basis of mutual understanding and mutual study of tasks: first, the satisfaction of man's personal interest as the highest good; and secondly, the common good is possible only when at the same time individual good is achieved, because society consists of individual people | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєва | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Економічні науки;№ 3 | - |
dc.subject | конкуренція, конкурентоспроможність, монополістична конкуренція, досконала конкуренція, монополія, конкурентні переваги. | uk_UA |
dc.subject | competition, competitiveness, monopolistic competition, perfect competition, monopoly, competitive advantages. | uk_UA |
dc.subject | конкуренция, конкурентоспособность, монополистическая конкуренция, совершенная конкуренция, монополия. | uk_UA |
dc.title | Вдосконалення конкуренції в сучасній економічній системі | uk_UA |
dc.title.alternative | Improvement of competition in modern economic system | uk_UA |
dc.title.alternative | Усовершенствование конкуренции в современной экономической системе | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" № 3 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Koval_Sirit.pdf | 439.86 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.