Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/24529
Title: Основи формування забезпечувального механізму розвитку підприємства ресторанного бізнесу
Other Titles: Fundamentals Of Formation Of Restaurant Mechanism Of Restaurant Business Enterprise
Authors: Балацька, Наталія Юріївна
Keywords: розвиток;підприємства ресторанного бізнесу;механізм управління;формування енергетичного базису;схеми розвитку;аналіз
Issue Date: 2019
Citation: Балацька Н. Ю. Основи формування забезпечувального механізму розвитку підприємства ресторанного бізнесу. Наукові праці МАУП. Серія: Економічні науки. 2019. Вип. 58 (2). С. 22-31. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536-2019-02/58-22-31.
Series/Report no.: Наукові праці МАУП. Серія Економічні науки;№ 58 (2)
Abstract: Представлено аналіз теоретичних підходів щодо сутності та змісту поняття “механізм”. Схаракте- ризовано: процес формування енергетичного базису процесів розвитку підприємства ресторанного бізнесу; систему принципів формування механізму управління розвитком підприємства ресторанного бізнесу; адаптаційну та еволюційну схеми розвитку підприємства ресторанного бізнесу як соціально-економічної системи. In the conditions of globalization and European integration of the national economy, requirements for the activity of enterprises change, which necessitates the substantiation of theoretical and methodological aspects of the formation of a mechanism for managing the development of the restaurant business. The article presents the analysis of theoretical approaches to the essence and content of the concept of “mechanism”. According to the results of content analysis, it is substantiated that the mechanism is a set of factors and resources that are in some way connected and structured and aimed at replenishing the energy base of development processes. In the course of the study it is argued that the strength of the energy base of the restaurant business determines the “trajectory” of its movement in the coordinates of “growth / development”. The mechanism of managing the development of the restaurant business is formed on the basis of the implementation of a system of principles (dynamic equilibrium, optimality, variability, fractality, logic, adaptation, systematic, synergism, scientific, information security and sociocultural support), dominant of which, accordingly, the theory of economic growth and balance synergism. Considering the development of the restaurant business in terms of synerge tics and from the standpoint of a nonlinear dynamic system, the adaptation and bifurcation models of development are characterized. It is argued that a feature of the adaptation model is the gradual variability of the system’s qualities. During the implementation of the development programs of the restaurant business, areas of bifurcation are formed, which lead to a violation of the stability of the system. After passing the bifurcation point, the system enters a new equilibrium state. In order to model possible trajectories of the restaurant business enterprise development, the basic elements of the evolutionary process of development of the socio economic system (fluctuations, bifurcations, attractors) are characterized.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24529
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
balatska_naukovi_pratsi_MAUP_2019_58_2.pdf853.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.