Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2450
Title: Кооперація, як основа забезпечення інноваційного розвитку та конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств України
Other Titles: Кооперация, как основа обеспечения инновационного развития и конкурентоспособности сельскохозяйственных предприятий Украины
Cooperation, as a basis for ensuring innovative development and competitiveness of agricultural enterprises of Ukraine
Authors: Онегіна, В.М.
Антощенкова, В.В.
Кравченко, Ю.М.
Keywords: кооператив;конкурентоспроможність;ринок молока;молочне скотарство;молокопродуктовий сектор;кооператив;конкурентоспособность;рынок молока;молочное скотоводство;молокопродуктов сектор;cooperative;competitiveness;milk market;dairy cattle breeding;dairy products sector
Issue Date: 18-Oct-2020
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Онегіна В.М., Антощенкова В.В., Кравченко Ю.М. Кооперація, як основа забезпечення інноваційного розвитку та конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств України. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2020. № 4. Т2. С.79-90.
Abstract: Онегіна В.М., Антощенкова В.В., Кравченко Ю.М. Кооперація, як основа забезпечення інноваційного розвитку та конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств України. В статті досліджено теоретичні положення і практичні рекомендації щодо розвитку кооперативних формувань в молокопродуктовому секторі. В проведеному дослідженні здійснено теоретичне узагальнення історії кооперативного руху, проаналізовано сучасний стан ринку молока в світі, обґрунтовано діяльність найбільших світових компаній-переробників молока, в тому числі найпотужніших молочних кооперативів. Практична реалізація даного рішення сприятиме розвитку кооператичного руху в Україні, що відбувається на тлі інтеграції національних економік зі світовою економікою. Зроблений висновок, що функціонування кооперативних формувань в молокопродуктовому секторі і їх ефективність пов'язані з чинниками, що зумовлені особливостями сільськогосподарського виробництва. Діяльність кооперативів керується соціальними цінностями, а не лише прибутком, поділяючи узгоджені принципи (справедливість, рівність і соціальну справедливість) та функціонують з метою загального добробуту шляхом співпраці.
В. М. Онегіна, В. В. Антощенкова, Ю. М. Кравченко. Кооперация, как основа обеспечения инновационного развития и конкурентоспособности сельскохозяйственных предприятий Украины. В статье исследованы теоретические положения и практические рекомендации по развитию кооперативных формирований в молокопродуктовом секторе. В проведенном исследовании осуществлено теоретическое обобщение истории кооперативного движения, проанализировано современное состояние рынка молока в мире, обоснованно деятельность крупнейших мировых компанийпереработчиков молока, в том числе крупнейших молочных кооперативов. Практическая реализация данного решения будет способствовать развитию кооператичного движения в Украине, что происходит на фоне интеграции национальных экономик с мировой экономикой. Сделан вывод, что функционирование кооперативных формирований в молокопродуктовом секторе и их эффективность связанные с факторами, обусловленными особенностями сельскохозяйственного производства. Деятельность кооперативов руководствуется социальными ценностями, а не только прибылью, разделяя согласованные принципы (справедливость, равенство и социальную справедливость) и функционируют ради общего благосостояния путем сотрудничества.
V.M. Onegina, V.V. Antoshchenkova, Yu.M. Kravchenko. Cooperation, as a basis for ensuring innovative development and competitiveness of agricultural enterprises of Ukraine. The article examines the theoretical provisions and practical recommendations for the development of cooperatives in the dairy sector. The study provides a theoretical generalization of the history of the cooperative movement, analyzes the current state of the milk market in the world, substantiates the activities of the world's largest milk processing companies, including the most powerful dairy cooperatives. The practical implementation of this decision will contribute to the development of the cooperative movement in Ukraine, which takes place against the background of the integration of national economies with the world economy. The functioning of cooperative formations in the dairy sector and their efficiency are related to factors due to the peculiarities of agricultural production. The activities of cooperatives are guided by social values, not just profits, sharing agreed principles (justice, equality and social justice) and function for the common good through cooperation. The United States ranks second in the world in terms of total milk, but first in cow's milk production. Of the 20 largest companies represented on the world dairy market, 11 are cooperatives, ie they are engaged in both production and processing of milk. The purpose. The functioning of cooperative formations in the dairy sector and their efficiency associated with factors due to the characteristics of agricultural production. The development of cooperation in the dairy sector depends on many factors. External factors include natural and climatic conditions, the state of development of dairy farming, the level of logistics and scientific and technological progress, the demographic situation in rural areas, trends that determine the consumption of milk and dairy products, price disparity, low level of state support, purchasing power, weak cooperative information base, etc. Internal factors include: features of milk as a commodity; low level of breeding work in farms; weak fodder base; low level of mechanization and automation; unstable milk prices; remoteness of raw material zones from processing centers, lack of motivation and many other factors. Methods and methodology. Structural-logical analysis was used to construct the logic and structure of the study; economics - statistical; abstractlogical method was used to form the conclusions. Results. In addition, it is necessary to accept radical renewal of the dairy sector. This requires economic, political, institutional and social solutions, as well as creating favorable conditions for stable and predictable development of the dairy sector. First, to form a favorable and generally responsible legal «field», in particular the implementation of European integration requirements for product quality and safety. Strengthening the public-private dialogue to develop an effective, efficient projected national dairy development program. Strengthen state control and procurement only through state-registered enterprises, which will increase competitiveness and help combat counterfeiting. Consumers should also be misinformed about dairy and imitation products. Accelerated development of dairy farming and increasing milk production should be one of the strategic priorities in ensuring food security in Ukraine.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2450
Appears in Collections:Вісник ХНАУ №4 Т.2



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.