Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/245
Title: Формування державної політики сталого розвитку сільських територій
Other Titles: Formation of state policy of sustainable development of rural areas
Authors: Федорищева, К. В.
metadata.dc.contributor.advisor: Гуторова, О. О.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування
Keywords: управління;формування;розвиток;державна політика;сільська територія;сталий розвиток;соціальна сфера;адміністративно-територіальна реформа
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Федорищева К. В. Формування державної політики сталого розвитку сільських територій: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 281 Публічне управління та адміністрування; наук. кер. О. О. Гуторова; Харків, 2021. 116 с.
Abstract: У кваліфікаційній (магістерській) роботі узагальнено основні теоретичні положення щодо формування державної політики сталого розвитку сільських територій, а саме: сутності сталого розвитку сільських територій як об’єкта державного управління; концептуальних підходів до управління сталим розвитком сільських територій в умовах адміністративно-територіальної реформи. Узагальнено досвід європейських країн щодо розвитку сільських територій в контексті європейської інтеграції з урахуванням об’єктивних закономірностей та специфічних особливостей багатофункціонального розвитку сільських територій. Здійснено аналіз стану і тенденцій сучасної державної політики сталого розвитку сільських територій: рівня та ефективності розвитку сільської економіки в Україні; соціально-демографічної ситуації на селі та соціальної сфери сільських територій.Так, тривале недофінансування соціальної сфери призвели до фізичного руйнування її матеріально-технічного потенціалу; у незадовільному стані перебувають об’єкти освіти, охорони здоров’я та культури; житлові умови селян залишаються досить низькими і набагато гіршими ніж у містах (це стосується обладнання житлових будинків різними видами комунальних послуг: газом, опаленням, гарячим водопостачанням, каналізацією та іншими зручностями). Особливо гостро стоїть та потребує вирішення питання депопуляції сільських жителів, зайнятості, доходів, освіти, рівня та якості життя. Встановлено, що сільське господарство слід розглядати як системоутворювальну частину економіки країни, що спрямована на підтримку сталого розвитку сільських територій через раціональне використання ресурсного потенціалу, сприяння зайнятості та соціокультурний розвиток. Однією з головних причин системної кризи та занепаду сільських територій є фактична втрата керованості з боку держави процесами його соціально-економічного розвитку загалом. Визначені основні напрями вдосконалення реалізації державної політики сталого розвитку сільських територій в Україні, а саме: диверсифікація економіки як інструмент удосконалення розвитку сільських територій; інфраструктурне забезпечення як пріоритет сталого розвитку сільських територій в Україні; забезпечення інформаційно-консультаційної підтримки сталого розвитку сільських територій.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/245
Appears in Collections:281 – "Публічне управління та адміністрування" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_M_301 PU20-1m Fedoryshcheva.pdf
  Restricted Access
1.36 MBAdobe PDFView/Open Request a copy
2021_M_301 PU20-1m Fedoryshcheva_2.pdf
  Restricted Access
348.81 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.