Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24168
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBondarenko, Svitlana-
dc.contributor.authorStankevych, Serhij-
dc.contributor.authorPolozhenets, Victor-
dc.contributor.authorNemerytska, Lyudmyla-
dc.contributor.authorZhuravska, Inna-
dc.date.accessioned2023-02-25T17:24:49Z-
dc.date.available2023-02-25T17:24:49Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationBondarenko S. V., Stankevych S. V., Polozhenets V. M., Nemerytska L. V., Zhuravska I. A. Downy mildew of cucumber of Gherkin type and immunological potential of breeding material: monograph. Zhytomyr: Ruta Publishing House, 2022. 109 p.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24168-
dc.description.abstractIn the course of research, we have theoretically generalized and practically solved an important scientific task on determination the peculiarities of downy mildew development, the harmfulness of the disease and relationships with Gherkin type cucumber by forming a database, which allowed us to select and introduce into the process of varietal and heterotic selection valuable for resistance to downy mildew and a complex of other traits of the initial material (parental forms), which has an important scientific and practical significance in the field of agricultural science. For specialists in plant protection, breeding, scientific workers, lectures, ostgraduates and students of biological and agricultural specialties of higher educational institutions and for all those who are interested in improving the quantity and quality of yield of cucumber of Gherkin type.uk_UA
dc.description.abstractВперше для сучасних вітчизняних селекційних і технологічних програм сформована інформаційна база даних (акт впровадження) щодо визначення імунологічних характеристик колекційного, селекційного та вихідного матеріалу огірка корнішонного типу вітчизняної та світової селекції. Кореляційним аналізом серед 30 основних господарських та апробаційних ознак визначено групу інертних, з якими селекціонер може працювати індивідуально, без перестороги, що штучна зміна їх характеристик у процесі селекції на стійкість до пероноспорозу може негативно вплинути на кінцевий результат селекційного процесу по інших ознаках. Отримана оригінальна селекційна лінія огірка корнішонного типу із високою тривалою генетичною цінністю за стійкістю до пероноспорозу і комплексом господарських ознак. З’ясовано, що вирощування у виробничих умовах зразків огірка корнішонного типу сприйнятливої до пероноспорозу імунологічної групи (бали 1–3) без додаткового застосування комплексної системи захисту посівів від хвороб є збитковим або низько рентабельними; середньостійкої (бал 5) – середньо рентабельним; стійкої (бал 7) – рентабельним. У ході досліджень теоретично узагальнено і практично вирішено важливе наукове завдання з визначення особливостей розвитку пероноспорозу, шкідливості хвороби та зв’язків з огірком корнішонного типу шляхом формування бази даних, що дозволило відібрати та впровадити у процес сортової і гетерозисної селекції цінний за стійкістю до пероноспорозу та комплексом інших ознак вихідний матеріал (батьківські форми), що має важливе наукове та практичне значення у галузі сільськогосподарської науки. Для фахівців захисту рослин, селекції, наукових співробітників, викладачів, аспірантів і студентів біологічних і сільськогосподарських спеціальностей вищих навчальних закладів і для всіх тих кого цікавить підвищення кількості та якості врожаю огірка корнішонного типу.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherZhytomyr: Ruta Publishing Houseuk_UA
dc.titleDowny mildew of cucumber of Gherkin type and immunological potential of breeding materialuk_UA
dc.title.alternativeПероноспороз огірка корнішонного типу та імунологічний потенціал селекційного матеріалуuk_UA
dc.typeBookuk_UA
Appears in Collections:Монографії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mon_IMMUNOLOGICAL POTENTIAL_22.pdf3.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.