Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2239
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧорний, Микола Васильович-
dc.contributor.authorМачула, Ольга Сергіївна-
dc.contributor.authorЩепетільніков, Юрій Олексійович-
dc.contributor.authorМаценко, Олена Вікторівна-
dc.contributor.authorВороняк, Володимир Володимирович-
dc.date.accessioned2022-06-30T12:54:33Z-
dc.date.available2022-06-30T12:54:33Z-
dc.date.issued2021-05-25-
dc.identifier.citationСанітарно-гігієнічне і технологічне забезпечення – основа біозахисту свинарських підприємств. М. В. Чорний, О. С. Мачула, Ю. О. Щепетільніков, О. В. Маценко, В. В. Вороняк. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2021. № 7. С. 174-178. https://doi.org/10.31890/vttp.2021.07.27uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2239-
dc.description.abstractУ статті узагальнені дані про значення та роль забезпечення і дотримання комфортних гігієнічних параметрів, санітарних режимів та технологічних прийомів, спрямованих на реалізацію генетичного продуктивного потенціалу, зниження захворюваності та збереження, а також підвищення резистентності організму свиней в умовах їх інтенсивного використання у промислових комплексах.uk_UA
dc.description.abstractData on the role of ensuring and maintaining comfortable hygienic parameters, sanitary regimes and technological methods aimed at realizing the genetic productive potential, reducing morbidity and safety, as well as increasing the resistance of the pig's organism under conditions of their intensive use in industrial complexes was summarized in this article. We emphasized that under the conditions of pig breeding, the genetic productive potential is practically realized only by 40 %, due to non-observance of the hygiene condition of keeping and technology of growing. We are talking about the genotypes of domestic breeding pigs, which are actively replaced by breeds of foreign companies, while, under equal conditions, they are not inferior to those imported from abroad, neither in terms of productive qualities, nor in terms of reproductive and adaptive abilities. It has been shown that the air temperature has the greatest effect on the animals’ health among all abiotic factors, especially on sucker piglets, at a temperature of + 12 ° C and a humidity of 80% and above, as well as when the air is contaminated with microflora over 100 thousand CFU/m3 we diagnosed hypoglycemia. In addition, pig breeding farms are unsafe in sanitary and environmental terms. Aerostases (stagnant zones) often registered in pigs’ farm, due to unregulated ventilation, 25-30 % in 2-row and up to 35-40 % in 4-row barn. The average daily gains decrease by 7-12 %, the milk production decreases by 10-13 % due to the lack of free access of pigs to water. Success in pig breeding is ensured by replacement young animals raised on their own farm, and not imported from other countries. Attention should be focused on prevention of early weaning of piglets (live weight not less than 7 kg at 24-28 days of age), regrouping, movement, which leads to the manifestation of stress, diarrhea, growth depression. Prevention of respiratory diseases is based on strict sanitation, adherence to the principle "everything is empty - everything is busy" and maintaining sanitary breaks. According to our research in a number of pig breeding farms more than 23% of sows are prematurely culled after 2-3 farrowings due to, infertility, limb diseases.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 7;-
dc.subjectгігієнаuk_UA
dc.subjectсанітаріяuk_UA
dc.subjectрезистентністьuk_UA
dc.subjectабіотичні факториuk_UA
dc.subjectбіозахистuk_UA
dc.subjecthygieneuk_UA
dc.subjectsanitationuk_UA
dc.subjectresistanceuk_UA
dc.subjectabiotic factorsuk_UA
dc.subjectbiosecurityuk_UA
dc.titleСанітарно-гігієнічне і технологічне забезпечення – основа біозахисту свинарських підприємствuk_UA
dc.title.alternativeSanitary-hygienic and technological support - the basis of biosecurity of pig breeding farmsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№7

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.27.pdf628.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.