Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/22185
Title: Оцінка впливу попередників на агрохімічні показники родючості чорнозему типового та урожайність пшениці озимої
Other Titles: Оценка влияния предшественников на агрохимические показатели плодородия чернозема типичного и урожайность озимой пшеницы
Estimation of influence of predecessors on agrochemical indicators of fertility of typical chernozem and productivity of winter wheat
Authors: Разно, Микола Русланович
metadata.dc.contributor.advisor: Кудря, Н. А.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра агротехнологій та землеробства
Keywords: родючість ґрунту;родючість ґрунту;пшениця озима;попередники;врожайність;плодородие почвы;агрохимические показатели;пшеница озимая;предшественники;урожайность;soil fertility;agrochemical indicators;winter wheat;precursors;yield
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Разно М. Р. Оцінка впливу попередників на агрохімічні показники родючості чорнозему типового та урожайність пшениці озимої: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 201 Агрономія ОПП Експертна оцінка ґрунтів; наук. кер. Н. А. Кудря; Харків; ДБТУ. 2021. 74 с.
Abstract: Наведено результати досліджень у стаціонарному досліді кафедри землеробства ім. О. М. Можейка за впливом різних попередників на агрохімічні показники родючості чорнозему типового та врожайність пшениці озимої. Виявлено, що попередники пшениці озимої по різному впливали на вміст рухомих форм азоту, фосфору і калію у чорноземі типовому. Найвищими ці показники були у варіантах з чистим паром і горохом. Максимальну врожайність пшениці озимої отримали при сівбі її після чистого пару – 5,47 т/га, а мінімальну після сої – 4,56 т/га. При розміщенні пшениці озимої після гороху, квасолі, соняшнику та кукурудзи врожайність коливалася від 5,13 до 5,26 т/га. Як показують розрахунки, найвищу економічну ефективність отримали при вирощуванні пшениці озимої в ланках із соняшником і кукурудзою.
Представлены результаты исследований в стационарном опыте кафедры земледелия им. О. М. Можейко по влиянию разных предшественников на агрохимические показатели плодородия чернозема типичного и урожайность озимой пшеницы. Выявлено, что предшественники озимой пшеницы по разному влияли на содержание подвижных форм азота, фосфора и калия в типичном черноземе. Самыми высокими эти показатели были в вариантах с чистым паром и горохом. Максимальную урожайность озимой пшеницы получили при посеве её после чистого пара – 5,47 т/га, а минимальную после сои – 4,56 т/га. При размещении озимой пшеницы после гороха, фасоли, подсолнечника и кукурузы урожайность колебалась от 5,13 до 5,26 т/га. Как показывают расчёты, наивысшую экономическую эффективность получили при выращивании озимой пшеницы в звеньях с подсолнечником и кукурузой.
The results of research in the stationary experiment of the Department of Agriculture. O. M. Mozheika under the influence of various predecessors on agrochemical indicators of fertility of typical chernozem and yield of winter wheat. It was found that the precursors of winter wheat had different effects on the content of mobile forms of nitrogen, phosphorus and potassium in typical chernozem. These indicators were the highest in the variants with pure steam and peas. The maximum yield of winter wheat was obtained when sowing it after pure steam – 5.47 t/ha, and the minimum after soybeans – 4.56 t/ha. When placing winter wheat after peas, beans, sunflowers and corn, the yield ranged from 5.13 to 5.26 t/ha. Calculations show that the highest economic efficiency was obtained when growing winter wheat in units with sunflower and corn.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/22185
Appears in Collections:201 - "Агрономія" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_M_201_Razno.pdf
  Restricted Access
729.97 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
an_2021_M_201_Razno.pdf
  Restricted Access
352.25 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.