Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/22118
Title: Вплив попередників на запаси вологи в ґрунті та продуктивність гібридів сорго зернового в Лівобережному Лісостепу України
Other Titles: Influence of predecessors on soil moisture reserves and productivity of grain sorghum hybrids in the Left Bank Forest-Steppe of Ukraine
Authors: Ковшар, Владислав Володимирович
metadata.dc.contributor.advisor: Кудря, С. І.
Свиридов, А. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра агротехнологій та землеробства
Keywords: гібриди сорго Бургго і Отелло;попередники;водоспоживання;запаси доступної вологи;урожайність;Burggo and Othello sorghum hybrids;precursors;water consumption;available moisture reserves;yield
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Ковшар В. В. Вплив попередників на запаси вологи в ґрунті та продуктивність гібридів сорго зернового в Лівобережному Лісостепу України: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 201 Агрономія ОПП Агрохімія та ґрунтознавство; наук. кер. С. І. Кудря, А. М. Свиридов; Харків; ДБТУ. 2021. 70 с.
Abstract: Проведені в 2021 році дослідження на дослідному полі університету по виявленню впливу попередників сорго на запаси доступної вологи в чорноземах типових. Вологість стійкого зів’янення для культури сорго в метровому шарі ґрунту знаходиться на рівні 1, 19 у ячменя ярого – 1,49 і кукурудзи на зерно 1,61. Це дозволяє кореневій системі рослин сорго за рахунок вищого осмотичного тиску поглинати плівчату форму вологи ґрунту. Запаси доступної вологи в верхніх шарах ґрунту (0-10 та 0-30 см) після її збирання попередників практично не відрізняються. Тільки після збирання пшениці озимої в метровому шарі ґрунту запаси вологи суттєво (98,4 мм) відрізняються від інших попередників (85,6-90,1 мм). Розрахунки баланса вологи в ґрунті у посівах сорго зернового свідчать, що до 34,1 % використовується в фазу викидання волоті до цвітіння, що вказує на кретичний період у сорго відносно вологості ґрунту. Важливим по відношенню ло вологи є період від виходу в трубку до викидання волоті. Коефіцієнт водоспоживання рослин сорго знаходився на рівні 636-642 м3/т після попередника озима пшениця та 700-712 м3/т після сорго на зерно. Динаміка запасів доступної вологи в ґрунті на протязі вегетації сорго зернового свідчить, що в одному шарі по різним попередникам вона була практично однаковою, відмічається тенденція до збільшення по переднику пшениця озима (35,4 мм) в порівнянні з соняшником (29,9 мм) та сорго на зерно (30,1 мм). В метровому шарі ґрунту максимальні запаси вологи відмічаються після попередника сорго на зерно. Урожайність зерна гібрида Бургго по всім попередникам була отримана дещо більша, ніж у гібрида Отелло. Прибавка складає від 0,29 до 0,42 т/га. Це пояснюється більш високим генетичним потенціалом гібрида та погодними умовами 2021 року. Найбільш висока врожайність зерна гібрида Бургго була отримана по попереднику пшениця озима (5,58 т/га). Попередник соняшник знижував врожайність зерна цього гібрида до 4,32 т/га. Така сама закономірність відмічається при вивченні попередників під гібрид сорго зернового Отелло.
Conducted in 2021, research in the research field of the university to identify the impact of sorghum precursors on the reserves of available moisture in typical chernozems. The moisture content of stable fading for sorghum cultivation in a meter layer of soil is at the level of 1.19 in spring barley - 1.49 and corn for grain 1.61. This allows the root system of sorghum plants to absorb the film form of soil moisture due to higher osmotic pressure. Stocks of available moisture in the upper layers of the soil (0-10 and 0-30 cm) after its collection predecessors are almost indistinguishable. Only after harvesting winter wheat in a meter layer of soil moisture reserves differ significantly (98.4 mm) from other predecessors (85.6-90.1 mm). Calculations of soil moisture balance in grain sorghum crops show that up to 34.1% is used in the phase of ejection of panicles before flowering, which indicates a critical period in sorghum relative to soil moisture. The period from the exit to the tube to the ejection of the panicle is important in terms of moisture. The water consumption coefficient of sorghum plants was 636-642 m3/t after the predecessor of winter wheat and 700-712 m 3/t after grain sorghum. The dynamics of available moisture in the soil during the growing season of sorghum grain shows that in one layer on different predecessors it was almost the same, there is a tendency to increase the apron of winter wheat (35.4 mm) compared to sunflower (29.9 mm) and sorghum for grain (30.1 mm). In a meter layer of soil, the maximum reserves of moisture are observed after the predecessor of sorghum for grain. The grain yield of the Burgo hybrid, according to all predecessors, was slightly higher than that of the Othello hybrid. The increase is from 0.29 to 0.42 t / ha. This is due to the higher genetic potential of the hybrid and the weather conditions in 2021. The highest grain yield of the Burggo hybrid was obtained from the predecessor of winter wheat (5.58 t / ha). The predecessor sunflower reduced the grain yield of this hybrid to 4.32 t / ha. The same pattern is observed in the study of precursors for hybrid sorghum grain Othello.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/22118
Appears in Collections:201 - "Агрономія" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_M_201_Kovshar.pdf
  Restricted Access
1.13 MBAdobe PDFView/Open Request a copy
an_2021_M_201_Kovshar.pdf
  Restricted Access
184.42 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.