Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/21734
Title: Визначення стійкості зразків пшениці озимої до хвороб в умовах штучного інфекційного та провокаційного фону.
Other Titles: Evaluation of the resistance to diseases in winter wheat samples under infectious and provocative sites
Authors: Лучна, І. С.
Keywords: стійкість, джерела, септоріоз, борошниста роса, тверда сажка, зразки, погодні умови.
Issue Date: 2013
Publisher: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Citation: Лучна І. С. Визначення стійкості зразків пшениці озимої до хвороб в умовах штучного інфекційного та провокаційного фону. 2013. № 10. C. 107-113.
Series/Report no.: Фітопатологія та ентомологія;№ 10
Abstract: 476 samples of winter wheat collection material were screened for efficient and stable sources of tolerance to diseases. This is the main step in breeding for tolerance to biotic factors. The results of three-year (2010–2012) investigations on sample tolerance to leaf diseases and head smut under conditions of artificial infectious and provocative backgrounds are summarized. During the study years the background levels were sufficient for differentiation of samples by tolerance to pathogens, except brown rust provocative background, as over the period of 2011– 2012 there was no brown rust affection in winter wheat crops. The samples with confirmed two year tolerance were selected. They are potential sources of tolerance, but require further studies for confirming or refuting their immunologic characteristics. Besides, 15 new sources of individual tolerance (6 – to Septoria disease, 2 – to powdery mildew, 7 – to head smut) and 4 sources of group tolerance to Septoria disease and powdery mildew were identified. These sources are efficient in the Eastern part of the Forest-Steppe of Ukraine. They did not lose their properties for 3 years of investigations under different weather conditions and on different infectious background levels. In future these sources of tolerance to diseases will be used for creation of tolerant parent material and genetic studies. They are also recommended as promising parent material to breeders for usage in breeding programs for tolerance to diseases.
Проведено скрининг 476 зразків колекційного матеріалу пшениці озимої на предмет виявлення ефективних і стабільних джерел стійкості до хвороб. Це основний етап у селекційній роботі на стійкість до біотичних чинників. Наведено результати трирічних (2010–2012 рр.) досліджень зразків в умовах штучних інфекційних і провокаційних фонів за стійкістю до листкових хвороб і твердої сажки. Рівні фонів у роки проведення досліджень були достатніми для диференціації зразків за стійкістю до збудників хвороб, крім провокаційного фону бурої іржі, прояву якої на посівах пшениці озимої у 2011– 2012 рр. не було. Визначено зразки, які підтвердили стійкість упродовж двох років. Вони є потенційними джерелами стійкості, але потребують подальшого вивчення для підтвердження або спростування їх імунологічної характеристики. Також виділено 15 нових джерел індивідуальної стійкості (6 — до септоріозу, 2 — до борошнистої роси, 7 — до твердої сажки) та 4 джерела групової стійкості до септоріозу і борошнистої роси. Виділені джерела ефективні в умовах східної частини Лісостепу України. Вони не втратили своїх властивостей упродовж трьох років досліджень за різних погодних умов і рівнів інфекційних фонів. У подальшому ці джерела будуть використані для створення стійкого вихідного матеріалу та генетичних досліджень. Також вони рекомендовані селекціонерам як перспективний вихідний матеріал для використання в селекційних програмах на стійкість до хвороб.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/21734
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія : Фітопатологія та ентомологія :2013. № 10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2013_10_107-113_luchna.pdf262.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.