Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/20658
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКучеренко, Є. Ю.-
dc.date.accessioned2023-01-23T07:00:27Z-
dc.date.available2023-01-23T07:00:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationКучеренко Є. Ю. Сучасний стан селекції сої на підвищену урожайність і стійкість до абіотичних та біотичних чинників.2016. №1-2.- C. 37–46.uk_UA
dc.identifier.otherУДК 635.655:631.527:632.9-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/20658-
dc.description.abstractУ статті наведено аналіз джерел літератури. Указані переважні стратегічні напрями селекції сої з огляду на її адаптивні властивості. Розглянуто роль сорту в ефективності вирощування сої за будь-якої технології вирощування. Показано, що залежно від напряму використання й зони поширення сорту завдання селекції поділяють на загальні, регіональні й специфічні, охарактеризовано їхні особливості. Зазначено, що особливо велике значення мають скоростиглі сорти, наведено їхні переваги над іншими сортами культури. Указано, що через помітні зміни погодних чинників одним із пріоритетних завдань сучасної селекції сої є створення високоадаптивних сортів, а також поліпшення якості її насіння. Показано застосування різних селекційних методів за минулі роки у світовій селекційній практиці. Акцентовано увагу на тому, що основними напрямами селекції є підвищення врожайності й забезпечення її стабільності під час змін умов навколишнього середовища. Вказано на потрібність розробки альтернативи традиційному землеробству, розкрито її суть. Зроблено спробу проаналізувати родовід сортів у світовому масштабі. Акцентовано увагу на симптоматиці прояву хвороб, ушкодженості культури шкідниками і методах селекції на стійкість до посухи і холоду в поєднанні із цінними господарськими ознакамиuk_UA
dc.description.abstractВ статье приведен анализ источников литературы. Указаны преимущественные стратегические направления селекции сои с учетом ее адаптивных свойств. Рассмотрена роль сорта в эффективности выращивания сои при любой технологии выращивания. Показано, что в зависимости от направления использования и зоны распространения сорта задачи селекции разделяют на общие, региональные и специфические, охарактеризованы их особенности. Отмечено, что особенно большое значение имеют скороспелые сорта, приведены их преимущества над другими сортами культуры. Указано, что из-за заметных изменений погодных факторов одной из приоритетных задач современной селекции сои является создание высокоадаптивных сортов, а также улучшение качества ее семян. Показано применение различных селекционных методов за последние годы в мировой селекционной практике. Акцентировано внимание на том, что основными направлениями селекции являются повышение урожайности и обеспечение ее стабильности при изменении условий окружающей среды. Указана необходимость разработки альтернативы традиционному земледелию, раскрыта ее суть. Сделана попытка проанализировать родословную сортов в мировом масштабе. Акцентировано внимание на симптоматике проявления болезней, повреждениях культуры вредителями и методах селекции на устойчивость к засухе и холоду в сочетании с ценными хозяйственными признакамиuk_UA
dc.description.abstractThe analysis of publications is presented. The dominant strategic trends of soya breeding concerning its adaptive properties are stressed. The role of varieties in soya production increases, which is a key of any cultivation technology. It is shown that breeding includes general, regional and specific tasks, depending on use and zone of varieties spread. Their peculiarities are characterized. It is noted that early varieties have peculiar significance; their advantages over other varieties are given. It is stressed that due to the visible changes of weather factors one of the priority tasks of modern soya breeding is creation of high adaptive varieties as well as the improvement of seed quality. Recent application of various breeding methods in world selection practice is shown. The attention is paid to 2 main trends of selection: yield increase and its stability during changes of environment, the necessity of alternative elaboration to traditional tillage is shown and explained. The attempt is made to analyze the soya varieties origin in the world scale. The attention is paid to symptoms of diseases, crop damage by pests and breeding on resistance to drought and cold in combination with valuable farming traitsuk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesФітопатологія та ентомологія;№ 1-2-
dc.subjectсоя, гени стійкості, джерела стійкості, донори стійкості.uk_UA
dc.subjectсоя, гены устойчивости, источники устойчивости, доноры устойчивостиuk_UA
dc.subjectSoya, genes of resistance, sources of resistance, donors of resistanceuk_UA
dc.titleСучасний стан селекції сої на підвищену урожайність і стійкість до абіотичних та біотичних чинниківuk_UA
dc.title.alternativeСовременное состояние селекции сои на повышенную урожайность и устойчивость к био- и абиотическим факторамuk_UA
dc.title.alternativeModern state of soya breeding for increased crop productivity and resistance to bio- and abiotic factorsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія : Фітопатологія та ентомологія. 2016. № 1-2.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_ento_2016_1-2_8.pdf215.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.