Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1968
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМаменко, О. М.-
dc.contributor.authorЗандарян, В. А.-
dc.contributor.authorПортянник, С. В.-
dc.date.accessioned2022-06-28T10:49:10Z-
dc.date.available2022-06-28T10:49:10Z-
dc.date.issued2021-05-25-
dc.identifier.citationМаменко О. М., Зандарян В. А., Портянник С. В. Організація, технологія і дотримання екологічних вимог виробництва біоорганічної (натуральної) продукції скотарства (оглядова стаття). Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2021. № 7. С. 78-87. https://doi.org/10.31890/vttp.2021.07.12uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1968-
dc.description.abstractВикладено технологічні основи органічного виробництва продукції тваринництва. Розкрито сутність органічного виробництва молока відповідно до положень нового Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», прийнятого у 2018 році. Обґрунтовано значення органічного виробництва з точки зору якості та безпеки харчових продуктів для людини, а також для охорони довкілля, покращення добробуту, здоров'я тварин, що дає переваги органічному виробництву. Узагальнено та показано, що в основі органічного (біологічного, натурального) землеробства покладено принципи науково-організаційного методологічного підходу до сільськогосподарського підприємства як до єдиного «організму», що вимагає чіткого використання переваг природного середовища з раціональною системою кругообігу поживних речовин.uk_UA
dc.description.abstractThe methodological bases studying the methods of organic production of livestock products in the preparation technologists are outlined. The essence organic milk production in accordance with the provisions of the new Law of Ukraine “On Basic Principles and Requirements for Organic Production, Treatment and Labeling of Organic Products” confirmed in 2018 is analyzed. The work of agricultural enterprises that have mastered the production of organic certified products are given. These enterprises maintain the optimal ratio of organic plant and animal husbandry, and use modern innovative approaches to the organization of the organic milk production. The importance of organic production in terms of quality and safety for humans, as well as for the environment protection, improvement of welfare, animal health, that gives benefits to organic production is studied. It is proved that the growing demand for organic products in the country and the favorable global trends in foreign markets open wide opportunities and prospects for cattle breeding in Ukraine. It has been generalized and shown that organic (biological, natural) agriculture is based on the principles of a scientific and organizational methodological approach to an agricultural enterprise as a single “organism”, which requires a clear use of the benefits of the natural environment with a rational system of nutrient cycling. To follow the functional patterns and features of the ecosystem of management (production of environmentally friendly natural products) it should be based on the principles of balance, re-utilization of all waste with the destruction of harmful ones. Therefore, in this work it is also emphasized that the life and state of soil, as the main nutrient medium for living producer organisms is ensured by the activity of microflora, the development of soil biota, the application of organic fertilizers, the use of siderata, soil and plant care. The article shows that using land as the main means of production, one should not forget about its natural fertility abilities. Therefore, growing bioorganic (natural) products, we are obliged to return to the nutrients taken from it not only through organic fertilizers, but also through rational farming, creative crop rotations, the cultivation of perennial legumes, their mixtures, the use of green manure, liming carbonate materials, special tillage.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 7;-
dc.subjectтехнологічні основиuk_UA
dc.subjectекологізація агровиробництваuk_UA
dc.subjectновітні підходиuk_UA
dc.subjectорганічне виробництвоuk_UA
dc.subjectпродукція скотарстваuk_UA
dc.subjectзначення ґрунтової біотиuk_UA
dc.subjectорганічні добриваuk_UA
dc.subjectmethodological foundationsuk_UA
dc.subjecttraining of technologistsuk_UA
dc.subjectecologization of agro-productionuk_UA
dc.subjectnewest approachesuk_UA
dc.subjectorganic production of livestock productsuk_UA
dc.subjectimportance of soil biotauk_UA
dc.subjectorganic fertilizersuk_UA
dc.titleОрганізація, технологія і дотримання екологічних вимог виробництва біоорганічної (натуральної) продукції скотарства (оглядова стаття)uk_UA
dc.title.alternativeTechnological bases and the necessity of the organic production of animal products (review article)uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№7

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.12.pdf676.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.