Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/18333
Title: Теоретичні аспекти сутності та змісту якості як філософської, соціальної та економічної категорії
Other Titles: Теоретические аспекты сущности и содержания качества как философской, социальной и экономической категории
Theoretical aspects of the essence and the maintenance of quality as a philosophical, social and economic categories
Authors: Заїка, С. О.
Грідін, О. В.
Keywords: якість;якість продукції;забезпечення якості;управління якістю;властивість;характеристика;кваліметрія;качество;качество продукции;обеспечение качества;управление качеством;свойство;характеристика;квалиметрия;quality;quality of production;quality assurance;quality management;property;feature;qualimetry
Issue Date: 2016
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Заїка С. О., Грідін О. В. Теоретичні аспекти сутності та змісту якості як філософської, соціальної та економічної категорії. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 172 «Економічні науки». 2016. С. 202-214.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 172;
Abstract: В статті проведене детальне дослідження еволюції категорії «якість». Визначено, що з філософської точки зору якість є характеристикою певного об’єкта, яким може бути явище, процес, предмет тощо, що визначає певну його властивість чи сукупність властивостей, які дають змогу відрізняти їх один від одного. Встановлено, що якість з соціально-економічної точки зору – це сукупність певних властивостей та характеристик об’єкта (процесу, явища, товару, послуги тощо), що мають задовольнити вимоги та потреби споживача, групи споживачів чи суспільства в цілому. Виявлено, що найбільш повну і об’єктивну оцінку якості продукції можна дати тоді, коли її властивості охарактеризовано кількісно. З’ясовано, що проблема забезпечення якості і постійного її підвищення за усіма напрямками та в усіх сферах потребує системного і комплексного вирішення.
В статье проведено подробное исследование эволюции категории «качество». Определено, что с философской точки зрения качество является характеристикой определенного объекта, которым может быть явление, процесс, предмет и др., определяющее отдельное свойство или совокупность свойств, которые позволяют отличать их друг от друга. Установлено, что качество с социально-экономической точки зрения – это совокупность определенных свойств и характеристик объекта (процесса, явления, товара, услуги и тому подобное), которые должны удовлетворять требования и спрос потребителя, группы потребителей или общества в целом. Выявлено, что наиболее полную и объективную оценку качества продукции можно дать тогда, когда ее свойства охарактеризованы количественно. Определено, что проблема обеспечения качества и постоянного его повышения по всем направлениям и во всех сферах требует системного и комплексного решения.
The article conducted a detailed study of the evolution of the category «quality». It was determined that from a philosophical point of view, quality is a characteristic of a particular object, which may be a phenomenon, process, object and much more that defines a certain property or set of properties which distinguish them from each other. It was established that the quality from a socio-economic point of view is the totality of certain properties and characteristics of the object (process, phenomenon, product, service, etc.), which shall satisfy the requirements and needs of the consumer, group of consumers or society as a whole. It was revealed that the most complete and objective product quality rating can be given if its properties are characterized quantitatively. It was found that the problem of quality assurance and continuous improvement on all fronts and in all spheres requires systematic and comprehensive solutions.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/18333
Appears in Collections:Випуск 172: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24_172_2016.pdf302.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.