Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15428
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСвиридов, А.А.-
dc.contributor.authorФурсова, Г.К.-
dc.date.accessioned2022-11-25T12:16:54Z-
dc.date.available2022-11-25T12:16:54Z-
dc.date.issued2019-12-02-
dc.identifier.citationРожков А.О., Свиридова Л.А., Свиридов А.М. Вплив норм висіву насіння на ріст і розвиток ранньостиглих гібридів сорго зернового. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2019. № 2. С. 163-175.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15428-
dc.description.abstractСвиридов А.А., Фурсова Г.К. Формування зернової продуктивності гібридів сорго продовольчого залежно від строків сівби та погодних умов вегетації. Досліджено вплив гідротермічного режиму і строків сівби на польову схожість насіння, густоту сходів, суху масу рослин під час вегетації та біологічну врожайність гібридів сорго продовольчого. На основі кореляційно-регресійного аналізу визначено тісноту зв’язків між ГТК вегетаційного періоду і досліджуваними структурно-біометричними параметрами гібридів сорго продовольчого.uk_UA
dc.description.abstractА.А. Свиридов, А.К. Фурсова. Формирование зерновой продуктивности гибридов сорго продовольственного. в зависимости от сроков сева и погодных условий вегетации. Исследована реакция современных гибридов сорго продовольственного при различных сроках сева и гидротермических условиях года на полевую всхожесть семян, густоту растений, сухую массу и листовой индекс растений. Исследования проводили на протяжении 2014−2018 гг. на опытном поле Харьковского национального аграрного университета им. В.В. Докучаева в соответствии с общепринятой методикой. Двухфакторный полевой опыт закладывали методом расщепленных делянок в четырёхкратной повторности. Учетная площадь делянки – 20 м2. Установлено действие гидротермических условий в период сева−всходов и за вегетационный период, а также сроков сева на полевую всхожесть семян, густоту растений сорго. Выявлена тесная корреляционная связь между ГТК вегетационного периода и такими структурно-биометрическими показателями, как густота растений, сухая маса растений по фазам развития сорго, листовому индексу. Эти показатели определяют фотосинтетическую активность растений и их зерновую продуктивность. Первый строк посева имеет существенное преимущество перед вторым за счет повышения полевой всхожести на 0,3−1,1 %, густоты всходов и растений перед уборкой. Среди изучаемых гибридов продовольственного сорго оптимальные условия для формирования зерновой продуктивности сложились у среднеспелого гибрида Понки при первом сроке сева. Несколько уступает ему гибрид Майло В.uk_UA
dc.description.abstractA.A. Svyrydov, A.K. Fursova. Seed production formation of food sorghum hybrids depending on sowing terms and weather conditions of vegetation. There action of the modern food sorghum hybrids on field seed germination, crops density, dry mass and crops leaf index wasre searche dat different sowing terms and hydrothermal conditions of the year. There search was carried out according to the generally accepted method sinthe experimental field of Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaiev in 2014-2018. Two factor field experiment was set by the method of split plotsat four timerepetition. The area of the registration the plotwas 20 m2. The effect of hydrothermical conditions and sowing termson field seed germination, sorghum crops density was as certained during sowing-young growth and vegetation period. The close correlation connection between HTC of the vegetation period and such structural biometricalin dicesas crops density, dry mass of crops as to sorghum development stages, leaf index was revealed. The seindices determinepho to synthetical activity of crops and their seed productivity. The first sowing term has anessential advantage over the second one by means of field germination in crease by 0,3- 1,1%, young growth and crops density before harvesting. Among the studied hybrids of foods or ghumana verageripe hybrid Ponkahad optimum conditions to form seed productivity at the first sowing term. Hybrid Mailo B.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectпольова схожістьuk_UA
dc.subjectгустота рослинuk_UA
dc.subjectсорго продовольчеuk_UA
dc.subjectпродуктивністьuk_UA
dc.subjectсходиuk_UA
dc.subjectпогодні умовиuk_UA
dc.subjectбіологічна врожайністьuk_UA
dc.subjectстроки посівуuk_UA
dc.subjectполевая всхожестьuk_UA
dc.subjectгустота растенийuk_UA
dc.subjectсорго продовольственноеuk_UA
dc.subjectпродуктивностьuk_UA
dc.subjectвсходыuk_UA
dc.subjectпогодные условияuk_UA
dc.subjectбиологическая урожайностьuk_UA
dc.subjectсроки севаuk_UA
dc.titleФормування зернової продуктивності гібридів сорго продовольчого залежно від строків сівби та погодних умов вегетаціїuk_UA
dc.title.alternativeФормирование зерновой продуктивности гибридов сорго продовольственного в зависимости от сроков сева и погодных условий вегетацииuk_UA
dc.title.alternativeSeed production formation of food sorghum hybrids depending on sowing terms and weather conditions of vegetationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2019_2_19.pdf314.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.