Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15281
Title: Вплив оптимізації живлення на основні показники якості насіння рижію ярого за вирощування на півдні України
Other Titles: Influence of nutrition optimization on the main indicators of quality of false flax seeds for cultivation in the south of Ukraine
Влияние оптимизации питания на основные показатели качества семян рыжика ярового при возделывании на Юге Украины
Authors: Гамаюнова, В.В.
Москва, І.С.
Keywords: рижій ярий;біопрепарати;оптимізація живлення;якість насіння;жирно-кислотний склад олії;вміст жиру та білка;рыжик яровой;биопрепараты;оптимизация питания;качество семян;жирно-кислотный состав масла;содержание жира и белка;false flax;biopreparations;nutrition optimization;seed quality;fatty acid composition of oil;fat and protein content
Issue Date: 26-Nov-2019
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Гамаюнова В.В., Москва І.С. Вплив оптимізації живлення на основні показники якості насіння рижію ярого за вирощування на півдні України. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2019. № 2. С. 99-109.
Abstract: Гамаюнова В.В., Москва І.С. Вплив оптимізації живлення на основні показники якості насіння рижію ярого за вирощування на півдні України. Висвітлено значення малодослідженої і недостатньо поширеної олійної культури рижію ярого, яка може стати альтернативою соняшнику та іншим олійним рослинам. Рижій невибагливий до умов вирощування, добре реагує на оптимізацію живлення, істотно підвищує врожайність насіння. Дослідження проведено впродовж 2014−2016 рр. на чорноземі південному в Навчально-науково- практичному центрі Миколаївського національного аграрного університету з культурою рижію ярого (сорт Степовий 1). Досліджували оптимізацію живлення рослин шляхом застосування сучасних рістрегулюючих препаратів по фону N15P15K15, тобто на засадах ресурсозбереження. Визначали вплив живлення на основні показники якості насіння. Установлено, що залежно від фону живлення змінюється не лише рівень урожаю, а і якість насіння. Істотно зростає вміст білка, його умовний збір з одиниці площі, а вміст жиру, навпаки, з покращанням живлення дещо знижується, проте у жирно- кислотному складі олії зростає вміст найбільш цінної лінолевої кислоти без збільшення кількості ерукової кислоти. За широкого дослідження та впровадження культури рижію ярого у виробництво, він може частково замінити частину площ під соняшником, не поступаючись йому за основними критеріями якості олії та показниками економічної ефективності.
В.В. Гамаюнова, И.С. Москва. Влияние оптимизации питания на основные показатели качества семян рыжика ярового при возделывании на Юге Украины. Освещено значение малоисследованной и недостаточно распространенной масличной культуры рыжика ярового, которая может стать альтернативой подсолнечнику и другим масличным растениям. Рыжик неприхотлив к условиям выращивания, хорошо реагирует на оптимизацию питания, существенно повышает урожайность семян. Исследования проведены в течение 2014−2016 гг. на черноземе южном в учебно-научном практическом центре Николаевского национального аграрного университета с культурой рыжика ярового (сорт Степной 1). Исследовали оптимизацию питания растений путем применения современных рост регулирующих препаратов по фону N15P15K15, то есть в направлении ресурсосбережения. Определяли влияние питания на основные показатели качества семян. Установлено, что в зависимости от фона питания изменяется не только уровень урожая, а и качество семян. Так, существенно возрастает содержание белка, его условный сбор с единицы площади, а содержание жира, наоборот, с улучшением питания несколько снижается, однако в жирно-кислотном составе масла увеличивается содержание наиболее ценной линолевой кислоты без увеличения количества эруковой кислоты. При широком исследовании и внедрении культуры рыжика ярового в производство, он может частично заменить часть площадей под подсолнечником, не уступая ему по основным критериям качества масла и показателям экономической эффективности.
V.V. Gamayunova, I.S. Moskva. Influence of nutrition optimization on the main indicators of quality of false flax seeds for cultivation in the south of Ukraine. This article highlights the importance of low-investigated and insufficiently widespread oilseed culture of false flax, which can become an alternative to sunflower and other oilseeds. The false flax is unpretentious to growing conditions, it responds well to the optimization of nutrition, also it significantly increases the yield of seeds. Researches were carried out during 2014−2016 yrs on southern Chernozem in the Educational-scientific-practical center of the Mykolaiv National Agrarian University with culture of the false flax (variety Stepovyy 1). It was investigated the optimization of plant nutrition by using modern growth-regulating drugs on the background of N15P15K15, that is, on the principles of resource conservation. The influence of nutrition on the main indicators of seed quality was determined. It was determined that depending on the background of nutrition, it was changed not the level of yield only, but also the quality of seeds. Thus, it was significantly increased the protein content, its conditional collection per unit area, and the fat content, on the contrary, with improved nutrition the protein content was somewhat reduced, but in the fatty acid composition of the oil it was increased the content of the most valuable linoleic acid without increasing the amount of erucic acid. Due to the research and introduction of false flax culture into production, it can partially replace part of the area under the sunflower, it is not inferior to it on the main criteria and the quality of oil as an indicator of economic efficiency.  
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15281
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2019_2_12.pdf379.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.