Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15267
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКриворученко, Р.В.-
dc.contributor.authorГопцій, В.О.-
dc.date.accessioned2022-11-24T12:51:31Z-
dc.date.available2022-11-24T12:51:31Z-
dc.date.issued2019-05-19-
dc.identifier.citationКриворученко Р.В., Гопцій В.О. Комплексна оцінка генотипів пшениці м’якої озимої за особливостями структурно-функціональної організації ознак продуктивності. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2019. № 1. С.133-147.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/15267-
dc.description.abstractR.V. Kryvoruchenko. V.O. Hoptsii. Complex assessment of genotypes of soft winter wheatby features structurally and functional organizations of productivity signs. The analysis of the relationships between the anatomical and morphological characteristics of soft winter wheat, their connection with the productivity of plants help determine the direction of breedin gwork. To determine the nature of the dependence, the collection of varieties and breeding lines of soft winter wheat of different ecologicalgeographical and genetic origin was studied. A cluster and factor analysis of samples was conducted, which allowed to receive a comprehensive assessment of the complex of studied features. Locating varieties in the space of two main factors of structural and functional organization of morpho-anatomical features of productivity, one can get a clear idea of the differentiation of samples by two major systems, the performance of the ear and photosynthetic and conducting systems.uk_UA
dc.description.abstractР.В. Криворученко, В.А. Гопций. Комплексная оценка генотипов пшеницы мягкой озимой по особенностям структурно-функциональной организации признаков продуктивности. Анализ взаимосвязей анатомических и морфологических признаков пшеницы мягкой озимой, их связи с продуктивностью растений способствует определению направлений селекционной работы. Для установления характера зависимости была изучена коллекция сортов и селекционных линий пшеницы мягкой озимой, которая включала 49 образцов разного эколого-географического и генетического происхождения. Был проведен кластерный и факторный анализ образцов, который позволил получить всесторонню оценку по комплексу изученных признаков. Располагая сорта в пространстве двух главных факторов структурно-функциональной организации морфоанатомических признаков продуктивности, можно получить четкое представление о дифференциации образцов по двум основным системам – продуктивностью колоса и фотосинтезирующей и проводящей системе. По результатам кластерного анализа выделено пять групп сортов пшеницы мягкой озимой по комплексу элементов продуктивности растения. Каждый из этих кластеров представляет собой отдельный морфобиологический тип и характеризуется специфичностью уровня развития отдельных элементов продуктивности.uk_UA
dc.description.abstractКриворученко Р.В., Гопцій В.О. Комплексна оцінка генотипів пшениці м’якої озимої за особливостями структурно-функціональної організації ознак продуктивності. Аналіз взаємозв’язків анатомічних і морфологічних ознак пшениці м’якої озимої, їх зв’язок з продуктивністю рослин сприяють визначенню напрямів селекційної роботи. Для встановлення характеру залежності було вивчено колекцію сортів і селекційних ліній пшениці м’якої озимої, яка включала 49 зразків різного еколого- географічного та генетичного походження. Проведено кластерний та факторний аналіз зразків, що дозволило одержати всебічну оцінку за комплексом вивчених ознак. Розташовуючи сорти в просторі двох головних факторів структурно- функціональної організації морфоанатомічних ознак продуктивності, можна отримати чітке уявлення про диференціацію зразків за двома основними системами – продуктивністю колоса і фотосинтезуючою та провідною системами. За результатами кластерного аналізу виділено п’ять груп сортів пшениці м’якої озимої за комплексом елементів продуктивності рослини. Кожен із цих кластерів являє собою окремий морфобіологічний тип і характеризується специфічністю рівня розвитку окремих елементів продуктивності.  uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectпшениця м’яка озимаuk_UA
dc.subjectанатомічна будова стеблаuk_UA
dc.subjectфакторний аналізuk_UA
dc.subjectкластерний аналізuk_UA
dc.subjectдонорно-акцепторна системаuk_UA
dc.subjectпшеница мягкая озимаяuk_UA
dc.subjectанатомическое строение стебляuk_UA
dc.subjectфакторный анализuk_UA
dc.subjectкластерный анализuk_UA
dc.subjectдонорно-акцепторная системаuk_UA
dc.subjectsoft winter wheatuk_UA
dc.subjectanatomic structurestemuk_UA
dc.subjectfactoruk_UA
dc.subjectcluster analysisuk_UA
dc.subjectsource-sink systemuk_UA
dc.titleКомплексна оцінка генотипів пшениці м’якої озимої за особливостями структурно-функціональної організації ознак продуктивностіuk_UA
dc.title.alternativeКомплексная оценка генотипов пшеницы мягкой озимой по особенностям структурно-функциональной организации признаков продуктивностиuk_UA
dc.title.alternativeComplex assessment of genotypes of soft winter wheatby features structurally and functional organizations of productivity signsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного універсітету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання", №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2019_1_17.pdf430.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.