Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14943
Title: Вплив бішофіту на посівні якості насіння сортів ячменю ярого
Other Titles: Влияние бишофита на посевные качества семян сортов ячменя ярого
Influence of Ьischofite on sowing qualities of seeds in spring barley varieties
Authors: Горобец, М.В.
Keywords: бишофит;ячмень;энергия прорастания;всхожесть;посевные качества;bischofite;barley;germination energy;сemergence;sowing qualities;бішофіт;ячмінь;енергія проростання;схожість;посівні якості
Issue Date: 20-Feb-2019
Publisher: ХНАУ
Citation: Горобец М.В. Вплив бішофіту на посівні якості насіння сортів ячменю ярого. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2019. №1. С. 41-50.
Abstract: Горобец М.В. Вплив бішофіту на посівні якості насіння сортів ячменю ярого. Ячмінь ярий – важлива продовольча, кормова і технічна культура, обсяги вирощування якої значно менше загальнодержавних потреб у ній. На сьогодні виведено інтенсивні сорти цієї цінної сільськогосподарської культури, яка є вимогливою до ґрунтової родючості, що обумовлює необхідність збільшення врожайності шляхом підвищення посівних якостей насіння. Сучасні хімічні добрива не можуть забезпечити стабільної продуктивності рослин, яка б у кінцевому результаті підвищила врожайність ячменю ярого у нестійких природно- кліматичних умовах. Крім того, набуває актуальності використання препаратів, які не загрожують навколишньому природному середовищу й якості сільськогосподарських культур. Одним з них є бішофіт, водний розчин якого є природним стимулятором, що забезпечує підвищення енергії проростання та схожості насіння ячменю ярого. Проведені лабораторні дослідження на прикладі трьох сортів ячменю ярого (Геліос, Вакула, Парнас) засвідчили, що замочування насіння у 0,1 і 1 % концентрації водного розчину бішофіту підвищує їх енергію проростання та схожості, що позитивно впливає на ріст і розвиток ячменю, приріст врожаю, кормову й харчову якість зерна. Ці дослідження дозволяють використовувати природний бішофіт у сільському господарстві з метою створення оптимальних умов росту і розвитку ячменю ярого для отримання високих і стабільних урожаїв.
М. В. Горобец. Влияние бишофита на посевные качества семян сортов ячменя ярого Ячмень ярый – важная продовольственная, кормовая и техническая культура, объемы выращивания которой значительно меньше общегосударственных потребностей в ней. Сегодня выведены интенсивные сорта этой ценной сельскохозяйственной культуры, которая является требовательной к почвенному плодородию, что обусловливает необходимость увеличения урожайности путем повышения посевных качеств семян. Современные химические удобрения не могут обеспечить стабильной продуктивности растений, которая бы позволила повысить урожайность ячменя ярого в неустойчивых природно- климатических условиях. Кроме того, приобретает актуальность использование препаратов, которые не угрожают окружающей среде и качеству сельскохозяйственных культур. Одним из них является бишофит, водный раствор которого является природным стимулятором, обеспечивающим повышение энергии прорастания и всхожести семян ячменя ярого. Проведенные лабораторные исследования на примере трех сортов ячменя ярого (Гелиос, Вакула, Парнас) показали, что замачивание семян в 0,1 % и 1 % концентрации водного раствора бишофита повышает их энергию прорастания и всхожести, что положительно влияет на рост и развитие ячменя, прирост урожая, кормовые и пищевые качества зерна. Эти исследования позволяют использовать природный бишофит в сельском хозяйстве с целью создания оптимальных условий роста и развития ячменя ярого для получения высоких и стабильных урожаев.
M.V. Gorobets, PhD candidate Poltava State Agrarian Academy Poltava, Ukraine Influence of Ьischofite on sowing qualities of seeds in spring barley varieties Spring barley is an important food, feed and technical crop, the cultivation of which is much less than the national needs for it. In addition, from 2016 there was а reduction in spring barley crops: in 2017 ‒ 83.5 % from 2016, and in 2018 ‒ 83.8 %. Today, intensive varieties of this valuaЫe agricultural crop, which is demanding to soil fertility, have been developed, which necessitates an increase in yield bу increasing the sowing qualities of seeds. Modem chemical fertilizers cannot provide stable productivity of plants, which ultimately increased the yield of spring barley in unstable climatic conditions. In addition, the use of drugs that do not threaten the environment and the quality of agricultural crops is becoming topical. One of them is bischofite, an aqueous solution of which is а natural stimulant that provides an increase in germination energy and emergence of spring barley seeds. The components of natural bischofite exhibit а synergistic effect, which makes this natural mineral а unique means for presowing treatment of seeds of agricultural crops: copper is involved in protein synthesis; molybdenum, cobalt and manganese are part of the vital enzymes and are growth promoters, increases crop yields; zinc affects the ability of the seed coat to retain water; magnesium and sulfur are involved in the processes of oxidation, the formation of chlorophyll and photosynthesis; sulfate ions inhibit the process of decay, which is reflected in increasing the resistance of crops to pathogenic microflora. For laboratory studies of the effect of bischofite on the sowing qualities of spring barley seeds, the varieties "Helios", "Vakula" and "Parnas" were selected, which are high-yielding and quickly adapt to adverse climatic conditions; they are middle-aged varieties of grain and brewing directions. For conducting experiments, the standards DSTU 4138-2002 "Crop seeds. Methods for determining quality. The spring barley seeds were soaked in distilled water and aqueous solution of bischofite in various concentrations (0.1 %, 1 %, 10 %, 25 %). Indicators that were evaluated, the germination energy and emergence of spring barley seeds were chosen. The number of seeds, emergenced in the first 4 days, shows its germination energy. Emergence is the most important indicator of seed quality; it is determined bу the number of normal seedlings that appeared after 8 days of planting. For calculations, the number of seeds that emergenced and the number of seeds expressed signs of anomalies and rotted were calculated. The most effective steeping of spring barley seeds in а 0.1 % concentration of an aqueous solution of ischofite for variety "Helios", and for а "Parnas" ‒ 1 % concentration of an aqueous solution of bischofite has been established. Soaking barley seeds of spring varieties "Vakula" in both of these solutions showed а positive effect on emergence and emergence, however, at 0.1 % concentration of an aqueous solution of bischofite, germination energy was large, and at 1 % concentration ‒ similarities. Thus, soaking the seeds in an aqueous solution of Ьischofite in 0.1 % and 1% concentration has а positive effect on the growth and development of barley, yield increase, feed and food quality of grain. These studies allow the use of natural Ьischofite in agriculture in order to create optimal conditions for the growth and development of spring barley to obtain high and staЬle yields.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14943
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного універсітету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання", №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2019_1_6.pdf300.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.