Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/14857
Title: Урожайність сортів пшениці озимої
Other Titles: Yield varieties of winter wheat
Урожайность сортов пшеницы озимой
Authors: Антонайтус, С.С.
Міхєєв, В.Г.
Keywords: пшениця озима;сорт;попередник;площа посіву;урожайність;пшеница озимая;предшественник;площадь посева;урожайность;winter wheat;variety;predecessor;sown area;yield
Issue Date: 25-Nov-2018
Publisher: ХНАУ
Citation: Антонайтус С.С., Міхєєв В.Г. Урожайність сортів пшениці озимої. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. №2. С. 155-161.
Abstract: Антонайтус С.С., Міхєєв В.Г. Урожайність сортів пшениці озимої. Висвітлено результати спостережень стосовно структури попередників, сортових особливостей та їх вплив на врожайність зерна пшениці озимої. Площі попередників у господарстві змінювалися за роками наступним чином: після ячменю ярого – зменшувалися з 40 до 12 га; після соняшнику – підвищувалися з 31 до 59 га. У господарстві на переважній площі вирощували два сорти – Подолянка (40,2 %) та Антонівка (24,8 %), які забезпечували високу врожайність – на рівні 8,0 т/га.
С. С. Антанайтус, В.Г. Михеев. Урожайность сортов пшеницы озимой. В настоящее время в условиях рыночных отношений, значительно возрастает роль сорта в формировании урожайности и качества зерна. Появление новых сортов пшеницы озимой, эффективное использование их генетического потенциала в условиях постепенного изменения климата требуют дополнительных исследований производительности в конкретных условиях хозяйства. Исследования проводили в условиях хозяйства ФХ “Антанайтус” Барвенковского района Харьковской области по общепринятым методикам. Работа выполнена на основе анализа показателей производства зерна пшеницы озимой за вегетационные периоды 2013–2014 – 2015–2016 гг. В хозяйстве площадь посевов пшеницы озимой составляет 78 га. При этом выращивают значительное количество сортов: Донецкая 48, Титона, Антоновка, Подолянка. Сев пшеницы озимой проводили зерновой сеялкой СЗ-3,6 с шириной междурядий 15 см. Пшеницу сеяли с третьей декады сентября по первую декаду октября, что объясняется различными сроками уборки предшественника. В третьей декаде сентября сеяли после ячменя, в первую декаду октября – после кукурузы. Норма высева составляла 5,0 млн всхожих семян на один гектар, с заделкой семян на глубину 4–6 см. Представлены результаты многолетних наблюдений относительно структуры предшественников, сортовых особенностей и их влияния на урожайность зерна озимой пшеницы. В годы исследований основными предшественниками под посев озимой пшеницы в хозяйстве были: ячмень на зерно – 51,3–15,4 % (40–12 га), подсолнечник – 39,7–75,6 % (31–59 га). При этом 6–7 га (7,7–9,0 %) каждый год засевали после кукурузы на зерно. В хозяйстве для посева озимой пшеницы используют современные сорта различных отечественных селекционных учреждений. В среднем за годы наблюдений наибольшую долю посевов составляли сорта Подолянка (40,2 %) и Антоновка (24,8 %), которые обеспечивают более высокую урожайность по сравнению с другими сортами. По результатам 2013–2014 гг. урожайность сортов Донецкая 48 – 5,0 т/га и Титона – 5,8 т/га были несколько ниже сортов Антоновка (6,3 т/га) и Подолянка 8,2 т/га. В засушливых условиях 2014–2015 гг. наиболее высокую урожайность в хозяйстве обеспечили полуинтенсивный сорт Антоновка – 4,3 т/га и более пластичный сорт Подолянка – 5,0 т/га. По результатам 2015–2016 гг. сорта Донецкая 48 (3,7 т/га) и Титона (4,4 т/га) также сформировали урожайность ниже сортов Антоновка (5,3 т/га) и Подолянка 8,0 т/га. Предшественники в хозяйстве изменялись по годам следующим образом: после ячменя ярового площадь уменьшалась с 40 га (51,3 %) до 12 га (15,4 %); а после подсолнечника – повышалась с 31 га (39,7 %) до 59 га (75,6 %). При этом 6– 7 га (7,7–9,0 %) каждый год засевали после кукурузы на зерно. В хозяйстве на большей площади выращивают два сорта – Подолянка (40,2 %) и Антоновка (24,8 %), которые обеспечивают высокую урожайность – на уровне 8,0 т/га.
S. S. Antanaitus, V. G. Mikheev. Yield varieties of winter wheat. Currently, in the conditions of market relations, the role of the variety in the formation of yield and grain quality has significantly increased. The emergence of new winter wheat varieties, the effective use of their genetic potential in the conditions of gradual climate change require additional studies of productivity in specific conditions of the economy. Investigations were carry out in the conditions of the farm FH“Antanaitus” of Barvenkovsky district of the Kharkiv region in accordance with generally accepted methods. The work was perform based on the analysis of indicators for the production of winter wheat grain during the vegetation periods 2013-2014 - 2015-2016. In the farm, the area of winter wheat sowing was 78 hectares. At the same time, they grew the exact number of varieties - Donetskaia 48, Tytona, Antonovka, Podolianka. The sowing of winter wheat was carry out by a grain drill of SZ-3.6 with a width of 15 cm between rows. Wheat was sow from the third decade of September to the first decade of October. This was explain by different terms of cleaning the predecessor. In the third decade of September, they sowed after barley, in the first decade of October - after corn. The seeding rate was 5.0 million viable seeds per hectare, with embedding of seeds to a depth of 4-6 cm. The results of long-term observations on the structure of precursors, varietal characteristics and their effect on the yield of winter wheat grain have already been present. During the years of research, the main predecessors for sowing winter wheat on the farm were barley for grain - 51.3-15.4% (40-12 ha), sunflower - 39.7-75.6% (31-59 ha). At the same time, 6–7 ha (7.7–9.0%) were sown each year after corn for grain. The farm for planting winter wheat used modern varieties of various domestic breeding institutions. On average, over the years of observation, the Podolianka (40.2%) and Antonovka (24.8%) varieties occupied the largest share of crops. It provided a higher yield compared with other varieties. According to the results of 2013-2014, the yield of the Donetskaia 48 varieties of 48 - 5.0 t/ha and Tytona - 5.8 t/ha were slightly lower than the Antonovka (6.3 t/ha) varieties and Podolianka 8.2 t/ha. In dry conditions in 2014-2015, the highest yield on the farm was provided by the semi-intensive grade Antonovka - 4.3 t/ha and the more plastic variety Podolianka - 5.0 t/ha. According to the results of 2015-2016, the Donetskaia 48 varieties (3.7 t/ha) and Tytona (4.4 t/ha) also formed yields below the Antonovka (5.3 t/ha) varieties and Podolianka 8.0 t/ha. The predecessors in the economy have changed over the years as follows. After, the barley spring decreased from 40 hectares (51.3%) to 12 hectares (15.4%); and after sunflower rose from 31 hectares (39.7%) to 59 hectares (75.6%). At the same time, 6-7 hectares (7.7-9.0%) were sow every year after corn for grain. In the farm on a larger area, two varieties are grow - Podolianka (40.2%) and Antonovka (24.8%). It provided high yields - at the level of 8.0 t/ha.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14857
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2018_2_19.pdf245.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.