Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14430
Title: | Товарні якості та хімічний склад плодів груші сорту Основ'янська за оптимізації мінерального живлення |
Other Titles: | Товарные качества и химический состав плодов груши сорта Основянская при оптимизации минерального питания Market conditions and chemical composition of pear of Osnovianska variety under optimization of mineral nutrition |
Authors: | Копитко, П.Г. Яковенко, Р.В. Петришина, І.П. |
Keywords: | груша;сорт Основянская;качество плодов;минеральное питание;удобрения;pear;Osnovianska variety;fruits quality;mineral nutrition;fertilizers;сорт Основ'янська;мінеральне живлення;удобрення |
Issue Date: | 30-Aug-2018 |
Publisher: | Харків : ХНАУ |
Citation: | Копитко П.Г., Яковенко Р.В., Петришина І.П. Товарні якості та хімічний склад плодів груші сорту Основ'янська за оптимізації мінерального живлення. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. № 2. С. 16-25. |
Abstract: | P.G. Kopytko, R.V. Yakovanko, I.P. Petryshyna.
Market conditions and chemical composition of pear of Osnovianska variety
under optimization of mineral nutrition.
The results of studies on optimizing of mineral nutrition of young pear trees
during the beginning period of fruit-bearing by introducing of calculated fertilizer rates in
accordance with data on the content of combinations and forms of N, P2O5 and K2O in
root layer available for plant nutrition determined by agrochemical analyzes were
considered. Their content was brought by these norms to optimal levels as for apple trees
in accordance with the recommendations for the same fertilization of these crops.
However, in view of the fact that their biological characteristics (productivity in different
age periods, attitude to external environmental factors, etc.) still differ significantly, then
needs in mineral nutrition are not completely identical. Therefore, the research was
carried out specifically in the plantation of pear of Osnovianska variety grown on darkgray
podzolized soil in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Variants of optimized
background of mineral nutrition with nitrogen, phosphorus and potassium and with
additional application of appropriate fertilizers were compared with control (without
fertilizers) and production control (N90P60K90). Calculated fertilizer rates were
significantly lower than recommended (in production control) to create optimal content of
N, P2О5 and К2О in soil available for plants nutrition.
Optimization of mineral nutrition of pear trees of Osnovianska variety promoted
increase in yielding capacity by 36,7–37,0 %, as well as some improvement of market
conditions and chemical composition of fruits. Differences between indexes of the
average weight of fruits, yield of their highest and first market varieties in all variants
with different fertilizers were insignificant. Application of nitrogen (background+N30)
and nitrogen-potassium (background+N30K30) fertilizers to optimized background by
0,6 % and 0,7 %, 0,77 % and 0,80 %, respectively promoted the higher content of soluble
solids and sugars in fruits. The highest sugar-acid index in pear fruits was in the variant
with additional application of N30K30 – 5,5 % to the background in comparison with the
index in the control variant without fertilization.
It was concluded that the fertilizer system of pear by calculated norms of
fertilizers according to the results of agrochemical analyzes of soil containing only those
elements and in quantities that were not sufficient for optimal mineral nutrition of fruit
plants, without application of fertilizers with nutrients which content in the soil was equal
or higher than optimal, ensured the productivity of plantings and the quality of fruits not
lower than annual introduction of significantly higher fixed norms of all fertilizers in
accordance with zonal recommendations. Therefore, it is economically more profitable
and more advisable in influencing the ecological state of the soil and the entire
environment. П.Г. Копытко, Р.В. Яковенко, И.П. Петришина. Товарные качества и химический состав плодов груши сорта Основянская при оптимизации минерального питания. Рассмотрены результаты исследований по оптимизации минерального питания молодых деревьев груши в начальный период плодоношения внесением рассчитываемых норм удобрений в соответствии с данными о содержании в корнеобитаемом слое почвы доступных для питания растений соединений и форм N, P2О5 и К2О, определяемых агрохимическими анализами. Этими нормами доводилось их содержание до оптимальных уровней таких как для яблони в соответствии с рекомендациями по одинаковому удобрению этих культур. Однако, в виду того, что их биологические особенности (продуктивность в разные возрастные периоды, отношение к внешним экологическим факторам и др.) все- таки отличаются заметно, то и потребности в минеральном питании не совсем идентичны. Поэтому выполнены исследования конкретно в насаждении груши сорта Основянская, выращиваемом на темно-серой оподзоленной почве в Правобережной Лесостепи Украины. Варианты оптимизированного фона минерального питания азотом, фосфором и калием с дополнительным внесением соответствующих удобрений сравнивались с контролем (без удобрения) и производственным контролем (N90P60K90). Для создания оптимального содержания в почве доступных для питания растений N, P2О5 и К2О, рассчитанные нормы удобрений были значительно меньше рекомендуемых (в производственном контроле). Оптимизация минерального питания деревьев груши сорта Основянская способствовала повышению урожайности на 36,7–37,0 %, а также некоторому улучшению товарных качеств и химического состава плодов. Различия между показателями средней массы плодов, выхода их высшего и первого товарных сортов во всех вариантах с различным удобрением, были несущественны. Более высокому содержанию растворимых сухих веществ и сахаров в плодах способствовало внесение к оптимизированному фону азотных (фон+N30) и азотно- калийных (фон+N30K30) удобрений соответственно на 0,6 и 0,7 %, 0,77 и 0,80 %. Наиболее высокий сахарно-кислотный и ндекс в п лодах г руши б ыл в в арианте с дополнительным внесением к фону N30K30 – 5,5 % по сравнению с показателем в контрольном варианте без внесения удобрений. Вывод. Система удобрения груши, рассчитываемыми по результатам агрохимических анализов почвы нормами удобрений, содержащих только те элементы и в таких количествах, каких не хватает до оптимального минерального питания плодовых растений, без внесения удобрений с питательными веществами, содержание которых в почве равно или выше оптимального, обеспечивает продуктивность насаждений и качество плодов не ниже, чем ежегодное внесение значительно больших фиксированных норм всех удобрений в соответствии с зональными рекомендациями. Поэтому она экономически более выгодна и по влиянию на экологическое состояние почвенной и всей окружающей среды целесообразнее. P.G. Kopytko, R.V. Yakovanko, I.P. Petryshyna. Market conditions and chemical composition of pear of Osnovianska variety under optimization of mineral nutrition. The results of studies on optimizing of mineral nutrition of young pear trees during the beginning period of fruit-bearing by introducing of calculated fertilizer rates in accordance with data on the content of combinations and forms of N, P2O5 and K2O in root layer available for plant nutrition determined by agrochemical analyzes were considered. Their content was brought by these norms to optimal levels as for apple trees in accordance with the recommendations for the same fertilization of these crops. However, in view of the fact that their biological characteristics (productivity in different age periods, attitude to external environmental factors, etc.) still differ significantly, then needs in mineral nutrition are not completely identical. Therefore, the research was carried out specifically in the plantation of pear of Osnovianska variety grown on darkgray podzolized soil in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Variants of optimized background of mineral nutrition with nitrogen, phosphorus and potassium and with additional application of appropriate fertilizers were compared with control (without fertilizers) and production control (N90P60K90). Calculated fertilizer rates were significantly lower than recommended (in production control) to create optimal content of N, P2О5 and К2О in soil available for plants nutrition. Optimization of mineral nutrition of pear trees of Osnovianska variety promoted increase in yielding capacity by 36,7–37,0 %, as well as some improvement of market conditions and chemical composition of fruits. Differences between indexes of the average weight of fruits, yield of their highest and first market varieties in all variants with different fertilizers were insignificant. Application of nitrogen (background+N30) and nitrogen-potassium (background+N30K30) fertilizers to optimized background by 0,6 % and 0,7 %, 0,77 % and 0,80 %, respectively promoted the higher content of soluble solids and sugars in fruits. The highest sugar-acid index in pear fruits was in the variant with additional application of N30K30 – 5,5 % to the background in comparison with the index in the control variant without fertilization. It was concluded that the fertilizer system of pear by calculated norms of fertilizers according to the results of agrochemical analyzes of soil containing only those elements and in quantities that were not sufficient for optimal mineral nutrition of fruit plants, without application of fertilizers with nutrients which content in the soil was equal or higher than optimal, ensured the productivity of plantings and the quality of fruits not lower than annual introduction of significantly higher fixed norms of all fertilizers in accordance with zonal recommendations. Therefore, it is economically more profitable and more advisable in influencing the ecological state of the soil and the entire environment. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14430 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2018_2_4.pdf | 271.84 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.