Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14388
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСічкар, В.І.-
dc.contributor.authorОрехівський, В.Д.-
dc.contributor.authorКривенко, А.І.-
dc.contributor.authorМаматов, М.О.-
dc.contributor.authorСоломонов, Р.В.-
dc.date.accessioned2022-11-18T16:06:24Z-
dc.date.available2022-11-18T16:06:24Z-
dc.date.issued2018-04-19-
dc.identifier.citationСічкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. № 1. С.190-203.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14388-
dc.description.abstractСічкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці. У статті розглянуто біологічні особливості росту та розвитку сочевиці. Світлова стадія розвитку сочевиці тривала і для нормального цвітіння та запліднення вона вимагає тривалого денного освітлення. Всі відомі на цей час форми і сорти сочевиці є типовими довгоденними рослинами. У перші фази онтогенезу (проростання насіння, сходи) сочевиця до тепла не пред'являє істотних вимог, але все-таки є більш теплолюбною культурою, ніж горох. Сочевиця може проростати при температурі 3-4 °С. При температурі 12-15 °С проростає на шостий – сьомий день, при 9-11 °С – на восьмий – дев᾿ятий день, при 7-8 °С – на 10-12 і 5-6 °С на 13-15 день. Заморозки до -5-6 °С сочевиця переносить легко, а при невисокій відносній вологості повітря переносить короткострокові заморозки до -8-10 °С. Сочевиця вимоглива до вологи в перший період її росту. Для набухання насіння потрібно більше води, ніж для насіння злаків. Найбільш високі врожаї дає на суглинних і піщаних ґрунтах.uk_UA
dc.description.abstractА.И. Кривенко, Н.А. Маматов, Р.В. Соломонов. Особенности биологии развития чечевицы. В статье рассматриваются биологические особенности роста и развития чечевицы. Световая стадия развития чечевицы длинная и для нормального цветения и оплодотворения она требует длительного дневного освещения. Все известные в настоящее время формы и сорта чечевицы являются типичными длиннодневными растениями. В первые фазы онтогенеза (прорастание семян, всходы) чечевица к теплу не предъявляет существенных требований, но всѐ-таки является более теплолюбивой культурой, чем горох. Чечевица может прорастать при температуре +3-4°С. При температуре +12-15°С прорастала на шестой-седьмой день, при 9-11°С на восьмой-девятый день, при 7-8°С на 10-12 и 5-6°С на 13-15 день. Заморозки до -5-6°С всходы чечевицы переносят легко, а при невысокой относительной влажности воздуха переносят краткосрочные заморозки до -8-10°С. Чечевица требовательна к влаге в первый период ее роста. Для набухания ее семян требуется больше воды, чем для семян злаков. Наиболее высокие урожаи дает на суглинистых и песчаных почвах.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectсочевицяuk_UA
dc.subjectсвітлоuk_UA
dc.subjectґрунтuk_UA
dc.subjectтеплоuk_UA
dc.subjectзаморозкиuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectвологаuk_UA
dc.subjectчечевицаuk_UA
dc.subjectсветuk_UA
dc.subjectпочваuk_UA
dc.subjectвлагаuk_UA
dc.subjectlentiluk_UA
dc.subjectlightuk_UA
dc.subjectsoiluk_UA
dc.subjectheatuk_UA
dc.subjectfreezinguk_UA
dc.subjecttemperatureuk_UA
dc.subjectmoistureuk_UA
dc.titleОсобливості біології розвитку сочевиціuk_UA
dc.title.alternativeОсобенности биологии развития чечевицыuk_UA
dc.title.alternativePeculiarities of biology of lentil developmentuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.typeBookuk_UA
dc.typeBook chapteruk_UA
dc.typeDatasetuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2018_1_21.pdf532.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.