Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14064
Title: | Урожайність і якість продукції капусти кольрабі залежно від строків і способів вирощування |
Authors: | Щербина, Є.В. |
Keywords: | kohlrabi;growing terms;growing methods;crop capacity;components of chemical composition;капуста кольрабі;строки вирощування;способи вирощування;урожайність;компоненти хімічного складу |
Issue Date: | 13-Apr-2018 |
Publisher: | Харків : ХНАУ |
Citation: | Щербина Є.В. Урожайність і якість продукції капусти кольрабі залежно від строків і способів вирощування. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. № 1. С.148-152. |
Abstract: | Щербина Є.В. Урожайність і якість продукції капусти кольрабі
залежно від строків і способів вирощування.
У статті наведено результати досліджень 2012–2014 рр. із вивчення впливу
строків і способів вирощування на врожайність і якість продукції капусти кольрабі.
Доведено, що за ранньовесняних строків вирощування рослини швидше проходили
фази росту і розвитку, мали коротший період вегетації та більшу вегетативну масу,
а відповідно й урожайність стеблоплодів. Найвищу врожайність порівняно з
контролем, було відмічено при садінні розсади в третій декаді квітня – 13,1 т/га.
Проте аналіз деяких компонентів хімічного складу показав, що за літніх строків
вирощування в продукції капусти кольрабі накопичувалося найбільше основних
компонентів. Найбільший уміст сухої речовини (11,5 %) і загального цукру (6,6 %)
мали варіанти зі строком садіння та посіву в другій декаді липня. Найвищий
показник вітаміну С визначено на варіантах зі строком садіння та посіву в другій
декаді липня – 58,1–59,11 мг/100 г. Для отримання ранньої продукції доцільно
вирощувати капусту кольрабі розсадним способом за весняних строків, для літньо-
осіннього споживання – застосовувати безрозсадний спосіб та літні строки. Shcherbina Y.V. Crop capacity and quality of kohlrabi production depending on terms and methods of growing. Kohlrabi (Brassica oleraceae var. Gongylodes L.) – is one of the valuable cabbage varieties which can broaden vegetable assortment consumed during autumnwinter and early spring periods. Kohlrabi is one of the most fast-ripening crops, the vegetation period of early varieties is 65−80 days owing to fast ripeness 2-3 yield are obtained in different climatic zones during the vegetative period. Thetis why following one of the main tasks of vegetable growing branch – to overcome seasonal prevalence in vegetable production supply and meet the population’s demand in kohlrabi production we researched the influence of terms and methods of growing on crop capacity and quality of kohlrabi. The article contains the results of the research work carried out in 2012−2014 concerning the influence of growing terms and methods on crop capacity and quality of kohlrabi production. It was proved that early spring growing terms of the crop hastened growth and development stages, reduced a vegetation period, increased vegetative mass, hence the crop capacity of stem fruit rose. So, the maximum crop capacity in comparison with the control took place during seedlings planting at the third ten day period of April – 13,1 t/ga. But, analysis of some components in the chemical composition showed that more main components were accumulated in kohlrabi production when the crop was grown in summer. The variants planted and sown during the second ten-day period of July had the highest content of dry substance – 11,5% and that of the general sugar – 6,6%. The highest index of vitamin C was found out in the variants planted and sown during the second ten-day period of July – 58,1−59,1 mg/100 gr. It is advisable to grow kohlrabi by planting out method in spring to obtain early production and to apply a not planting out method in summer for summer-spring consumption. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14064 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2018_1_17.pdf | 350.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.