Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1399
Title: Удосконалення діяльності підприємств індустрії гостинності в умовах їх інноваційно-технологічного розвитку
Improvement ofthe enterprises’ activity in the hospitality industry in the conditions oftheir innovative and technological development
Authors: Давидова, Оксана Юріївна
Keywords: інновації;інноваційний розвиток;технології;заклади готельно-ресторанного господарства;конкурентні переваги;инновации;инновационное развитие;технологии;учреждения гостинично-ресторанного хозяйства;конкурентные преимущества;innovations;innovative development;technologies;establishments of hotel and restaurant economy;competitive advantages
Issue Date: 2015
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Давидова О.Ю. Удосконалення діяльності підприємств індустрії гостинності в умовах їх інноваційно-технологічного розвитку. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2015. Вип. 1(21). С. 241-256.
Abstract: Розкрито поняття інновацій, інноваційної діяльності, інноваційного розвитку. Доведено актуальність упровадження на підприєм ствах індустрії гостинності інноваційних технологій. Запропоновано систематизацію основних напрямів інноваційної діяльності за масштабам и їхніх зм ін. Наведені концептуальні напрям и інноваційної діяльності у сфері готельного та ресторанного господарств , шляхи їх реалізації. Доведено, що розробка і впровадження інновацій забезпечують підприєм ству готельно-ресторанної галузі конкурентні переваги.
Today, innovative way of the development is an integral and determining component of economic growth of any country in the world. Focus on innovative development of the national economy requires an emphasis on providing effective innovation development and enterprises in hotel and catering industry. The purpose of the research is to build theoretical and methodological foundation and organizational bases of innovation development of enterprises in hotel and catering industry. The article deals with the concept of innovation, innovation activity, innovation development. The basic criteria of innovation are determined. It is proved that innovation activity largely depends on various factors, which can be classified as internal and external. Systematization of the main directions of innovation activity on the scale of their changes is proposed. The main reasons for learning innovation in hotel and catering industry institutions are studied. Achievements of information technologies and their impact on the hotel and catering business are studied. Conceptual directions of innovation activity in the hotel and catering industry and ways of their realization are shown. It is proved that the development and implementation of innovations will provide competitive advantages to the enterprise in hotel and catering industry. Results of the research on the relationship of innovative potential of enterprises in hotel and catering industry and their competitiveness show undoubted effectiveness of comprehensive review of the data. Implementation of the proposed directions of innovation activity of hotel and catering industry institutions in Ukraine will allow increasing the level of innovation activity in the enterprises significantly, stabilizing the accelerated process of updating manufacture, using internal and external investments involved efficiently, and increasing the level of global and regional competitiveness of the industry.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1399
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
esprstp_2015_1_26.pdf319.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.