Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13586
Title: Вплив норм висіву і азотних добрив на формування врожайності продовольчих гібридів сорго в Лівобережному Лісостепу України
Other Titles: The Influence of sowing rates and nitrogen fertilizers on formation of crop yields of sorghum food hybrids in the Left-bank Forest-Steppe of Ukraine
Влияние норм высева и азотных удобрений на формирование урожайности продовольственных гибридов сорго в Левобережной Лесостепи Украины
Authors: Свиридов, А.А.
Keywords: сорго пищевое;урожайность;норма высева;азотные подкормки;гибриды сорго пищевого;качество зерна;сорго продовольче;урожайність;норми висіву;азотні підживлення;гібриди сорго продовольчого;якість зерна;food sorghum;yield;rate of sowing;nitrogen feeding;hybrids of food sorghum;quality of grain
Issue Date: 23-Dec-2017
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Свиридов А.А. Вплив норм висіву і азотних добрив на формування врожайності продовольчих гібридів сорго в Лівобережному Лісостепу України. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №2. С. 177-184.
Abstract: Свиридов А.А. Вплив норм висіву і азотних добрив на формування врожайності продовольчих гібридів сорго в Лівобережному Лісостепу України. Наведено результати трирічних польових дослідів із вивчення впливу норм висіву й азотних підживлень на формування врожайності, елементів структури та основних показників якості зерна нових гібридів продовольчого сорго: Янтарний, Понкі, Майло В, Брігга американської та французької селекції. Установлено, що серед вивчених гібридів сорго продовольчого найбільш продуктивним у зоні Лісостепу був гібрид Понкі з нормою висіву 200 тис. шт./га – 6,75 т/га. Більш висока продуктивність зерна сформувалася за рахунок підвищеної озерненості волоті, маси зерна у волоті та маси 1000 зерен. На другому місці за продуктивністю був ранньостиглий гібрид Брігга, урожайність якого склала 6,15 т/га. Менш урожайним виявився середньоранній гібрид Майло В – 6,00 т/га при оптимальній нормі висіву 200 тис. шт./га. Азотне підживлення в дозі чотирьох – п‘яти листків рослин сорго дозволяло отримувати суттєве підвищення врожайності зерна всіх гібридів продовольчого сорго. При цьому відзначено поліпшення якості зерна сорго: підвищувалася маса 1000 зерен, збільшувався вміст сирого протеїну і крохмалю.
A.A. Sviridov. The Influence of sowing rates and nitrogen fertilizers on formation of crop yields of sorghum food hybrids in the Left-bank Forest-Steppe of Ukraine. The results of three-year field experiments concerning the study rates of sowing and nitrogen fertilizers feeding on the formation of crop yield and elements of the harvest structure of new hybrids of food sorghum: Jantarny, Ponke, Majlo V. ,Brigg hybrid of American and French crop breeding are given. The research was conducted during 2014-2016 years on the experimental field of Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchajev according to the generally accepted methodology. Multifactor experience was laid out using the method of split plots in fourfold repetition. The registration area of the plot was 20 m. Four hybrids of food sorghum and four sowing rates: 120, 160, 200 and 240 thousand seeds/ha were studied. Nitrogen fertilizers in the dose of N40 were introduced as a crop feeding in the phase of 4-5 leaves of sorghum. The research area had the nature of unstable moisturing and different temperature regime comparing with the average multi-year indicators. In general, for the moisture regime, the conditions of 2016 year were the best. It was found that among the studied hybrids of sorghum the most productive was the hybrid Ponke with the rate of sowing-200 thousand seeds/ha - 6.76 t/ha. The higher grain yield was formed due to the greater quantity of seeds , mass of grain in a panicle and the mass of 1000 grains. The second place in productivity was occupied by earlymaturing Briggs hybrid - 6.15 t/ha. Less crop productivity had a middle-early hybrid Majlo V -6,00 t/ha at the rate of sowing 200 thousand seeds/ha. Nitrogen feeding in the dose of N40 in the phase 4-5 leaves of sorghum plants provided a substantial grain increase in the cultivation of all hybrids of food sorghum. At the same time, the quality indicators of sorghum improved: the mass of 1000 grains increased, as well as the content of raw protein and starch in sorghum grain.
А.А. Свиридов. Влияние норм высева и азотных удобрений на формирование урожайности продовольственных гибридов сорго в Левобережной Лесостепи Украины. Представлены результаты трехлетних полевых опытов по изучению норм высева и азотных подкормок на формирование урожайности и элементов структуры урожая новых гибридов пищевого сорго: Янтарный, Понки, Майло В, Бригга американской и французской селекции. Исследования проводили на протяжении 2014–2016 гг. на опытном поле Харьковского национального аграрного университета им. В. В. Докучаева в соответствии с общепринятой методикой. Многофакторный опыт закладывали методом расщепленных участков в четырехкратной повторности. Учетная площадь участка – 20 м2. Изучали четыре гибрида пищевого сорго и четыре нормы высева: 120, 160, 200 и 240 тис. шт./га. Азотные удобрения в дозе N40 вносили в подкормку в фазе четыре–пяти листьев сорго. Район проведения исследований имеет характер нестабильного увлажнения и различный температурный режим по сравнению со средними многолетними показателями. В целом по режиму увлажнения лучшими были условия 2016 г. Установлено, что среди изучаемых гибридов сорго пищевого наиболее продуктивным оказался среднеранний гибрид Понки с нормой высева 200 тис. шт./га – 6,76 т/га. Более высокая продуктивность зерна формировалась за счет большей озерненности метелки, массы зерна в метелке и массы 1000 зерен. На втором месте по продуктивности оказался гибрид Бригга раннего срока созревания, урожайность которого составила 6,15 т/га. По урожайности зерна несколько уступал среднеранний гибрид Майло В – 6,00 т/га при оптимальной норме высева 200 тис. шт./га. Азотная подкормка в дозе N40 в фазе четырех – пяти листьев растений сорго оказывала существенное влияние на прибавку зерна при выращивании всех гибридов пищевого сорго. При этом улучшались показатели качества зерна сорго: возрастала масса 1000 зерен, повышалось содержание сырого протеина и крахмала.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13586
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_2_23.pdf298.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.