Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13570
Title: Формування продуктивності пшениці озимої залежно від попередників у ТОВ “Аграрний дім імені Горького” Сахновщинського району Харківської області
Other Titles: Формирование продуктивности озимой пшеницы в зависимости от предшественников в ООО "Аграрный дом имени Горького" Сахновщинского района Харьковской области
Forming the winter wheat productivity, depending on its predecessors in the LLC "Agrarian House named after Gorky" of Sakhnovshchinsky district in the Kharkov region
Authors: Чигрин, О.В.
Міхєєв, В.Г.
Підгорна, В.В.
Keywords: пшениця озима;попередник;польова схожість;урожайність;якість зерна;пшеница озимая;предшественник;полевая всхожесть;урожайность;качество;winter wheat;predecessor;field germination rate;yield;grain quality
Issue Date: 18-Dec-2017
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Чигрин О.В., Міхєєв В.Г., Підгорна В.В. Формування продуктивності пшениці озимої залежно від попередників у ТОВ “Аграрний дім імені Горького” Сахновщинського району Харківської області. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №2. С. 102-111.
Abstract: Чигрин О.В., Міхєєв В.Г., Підгорна В.В. Формування продуктивності пшениці озимої залежно від попередників у ТОВ “Аграрний дім імені Горького” Сахновщинського району Харківської області. Висвітлено результати багаторічних досліджень стосовно впливу попередників і сортових особливостей на густоту посіву та польову схожість, елементи структури врожаю, урожайність і якість зерна пшениці озимої. У сорту Апогей луганський після гороху густота рослин та польова схожість насіння були на рівні 447 шт./м2 та 89,4 %, а після соняшнику – на рівні 438 шт./м2 та 87,6 % відповідно. Добрим попередником була і кукурудза на силос, а ярий ячмінь – несприятливим (на одному рівні із соняшником). За результатами аналізу елементів структури врожаю сорт пшениці озимої Вдала сформував більшу густоту продуктивного стеблостою порівняно із сортом Апогей луганський, проте поступався йому за масою зерна в колосі по всіх досліджуваних попередниках. Найвищу врожайність сорту Апогей луганський одержано після гороху – 4,63 т/га. За склоподібністю, вмістом білка та клейковини найкращим виявилося зерно сорту Апогей луганський після гороху та кукурудзи на силос. При цьому клас зерна коливався від другого (попередники горох, кукурудза на силос, цукрові буряки) до третього (попередники соняшник та ячмінь).
Чигрин О.В., Михеев В.Г., Подгорная В.В. Формирование продуктивности озимой пшеницы в зависимости от предшественников в ООО "Аграрный дом имени Горького" Сахновщинского района Харьковской области. Представлены результаты исследований относительно влияния предшественников и сортовых особенностей на густоту и полевую всхожесть, структурные показатели, урожайность и качество пшеницы озимой. У сорта Апогей луганский после гороха густота растений и полевая всхожесть семян были на уровне 447 шт./м2 и 89,4 %, а после подсолнечника – на уровне 438 шт./м2 и 87,6 %. Хорошим предшественником была и кукуруза на силос, а яровой ячмень – неблагоприятным (наравне с подсолнечником). По результатам анализа элементов структуры урожая сорт пшеницы озимой Вдала сформировал большую густоту продуктивного стеблестоя по сравнению с сортом Апогей луганский, однако уступал ему по массе зерна в колосе после всех исследуемых предшественников. Наиболее высокая урожайность сорта Апогей луганский получена после гороха – 4,63 т/га. По стекловидности, содержанию белка и клейковины лучшим оказалось зерно сорта Апогей луганский после гороха и кукурузы на силос. При этом класс зерна колебался от второго (предшественники горох, кукуруза на силос, сахарная свекла) до третьего (предшественники подсолнечник и ячмень).
O.V. Chyhryn, V.G. Mikheev, V.V. Pidhorna. Forming the winter wheat productivity, depending on its predecessors in the LLC "Agrarian House named after Gorky" of Sakhnovshchinsky district in the Kharkov region. In modern technology, the precursor is the most affordable factor in improving the field crops productivity and the soil fertility restoration. The wheat re-placement, and the more unceasing its cultivation, leads to significant accumulation of pathogenic organisms in the soil and an increase the weed saturation that requires additional costs for the pesticides use. The aim of the work was to investigate the effect of changes in the predecessors structure due to their saturation by highly liquid crops such as sunflower, corn, leguminous, on the yield formation of new winter wheat varieties. The research was carried out at the LLC "Agrarian House named after Gorky" of Sakhnovshchynsky district in Kharkiv region according to generally accepted methods. The basis of the research results is the winter wheat grain production analysis during the growing seasons 2010-2011 and 2011-2012. The sown area structure has changed at the farm in recent years, and therefore the set of predecessors for winter wheat has changed as well. Currently, winter wheat is placed not only after traditional predecessors (occupied and clean fallow, perennial and annuals, leguminous plants and sturgeon), but also after sugar beet and sunflower. Therefore, during our observations it were selected such predecessors as peas, corn for silage, sunflower, sugar beet, barley. The influence of predecessors on growth, development and crop production is inextricably related to the variety biological characteristics. The winter wheat sowing area has recently fluctuated from 2019 to 3500 hectares at the LLC "Agrarian House named after Gorky" of Sakhnovshchynsky district in Kharkiv region. At the same time it is grown a significant number of varieties (Apohey luhans'kyy, Bezmezhna, Bilosnizhka, Vdala, Hospodynya, Yermak, Prestyzh). It were used data of two varieties in the work for analysis that occupy the largest sowing area, namely Apohey luhans'kyy and Vdala. Recently, due to the weather and climate conditions changing, winter wheat sowing times have changed in the direction of later ones. It allows to sow winter wheat after crops with late harvesting. Wheat was sown after peas and barley in the second decade of September, after sunflower and corn for silage – in the third decade of September, after sugar beets – in the first decade of October. Winter wheat was sown by a grain sowing machine SZ-3.6 with a width of 15 cm spacing with seeding at a depth of 4- 6 cm. The seed rate is 5.0 million viable seeds per hectare. The many years research results of the predecessors and varietal features influence on density and field germination rate, structural indices, yield and quality of winter wheat grain are highlighted. The plant density and field germination seed rate of the Apohey luhans'kyy variety, sowed after peas, were at the level of 447 pcs./m2 and 89.4%, and after sunflower – at the level of 438 pc./m2 and 87.6%. The corn for silage was a good predecessor, and spring barley – unfavorable (on the same level with sunflower). The crop structure elements analysis proved that the winter wheat variety Vdala formed a greater productive plant stand density compared to the Apohey luhans'kyy, but inferior to it by the grain weight in the ear for all the studied predecessors. The highest yield of the Apohey luhans'kyy variety was obtained after peas – 4.63 t/ha. The best grain of the Apohey luhans'kyy variety by vitreousness, the protein and gluten content was obtained after peas and corn for silage. At the same time, the grain grade varied from the second (peas, corn for silage, sugar beet predecessors) to the third (sunflower and barley predecessors). 
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13570
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_2_15.pdf392.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.