Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13395
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМельник, А.В.-
dc.contributor.authorЖердецька, С.В.-
dc.contributor.authorШабір, Г.-
dc.contributor.authorАлі, Ш.-
dc.date.accessioned2022-11-13T07:58:00Z-
dc.date.available2022-11-13T07:58:00Z-
dc.date.issued2017-11-29-
dc.identifier.citationМельник А.В., Жердецька С.В., Шабір Г., Алі Ш. Видові особливості формування зеленої маси гірчиці в умовах Лівобережного Лісостепу України. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №2. С. 79-85.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13395-
dc.description.abstractA.V. Melnyk, S.V. Zherdetskaya, G. Shabir, S. Ali. Special features of the mustardherbage formation under the conditions of left-bank forest-steppe of Ukraine. Cultivation of mustard for the green manure allows enriching the soil with a large number of readily available nutrients and increasing the overall fertility of the soil within a short period. Consequently, in Ukraine, in the context of climate change, the risk of growing traditional crops increases and the introduction of more adapted plants into the crop rotation under such conditions is required. One of such multi-vector crops is the spring mustard. The main purpose of the research was to identify the specific features of the vegetative mass formation of the spring mustard under the conditions of the Left-Bank forest-steppe of Ukraine. Experimental tests were carried out in the field conditions of the educational-scientific and production complex (ESPC) of Sumy NAU during 2016-2017. The soil of the experimental site is typical deeply medium-humus, large-peal and medium-loamy black soil on the forest massive material. The content of N-light hydrolyzed is 120 mg/kg, the content of mobile forms of P2O5 is 202 mg/kg, K2O is 85 mg/kg. The subject of the research was3 varieties of domestic selection mustard, including grey (Prima variety), white (Oslava variety), black (Sofia variety). With the help of the Selyaninov hydrothermal index (HTI), it was calculated that the vegetative period of 2016 was wet (HTI = 1.5), and 2017 (HTI = 0.7) was dry. The results of the 2016-2017 tests to study the reaction of modern varieties of grey, white and black mustard on the condition of growing are presented. The peculiarities of growth and development of crops are determined and the comparative characteristic of the herbage formation is carried out. The plants of grey mustard (85.8 cm) had the highest height in the blooming period. Black mustard plants were lowgrowing (70.8 cm), at the same time they were the most leafing (the average number of leaves varied from 7 to 9 pcs.). White mustard had 6.9 g.of the leaves weight from one plant. Minimum values (4.5 g) were obtained in the variants where grey mustard was grown. The mass of black mustard leaves had intermediate values (5.1 g). The total weight of plants was also the largest in the Sinapis alba L. variety and exceeded the index of the Brassica nigra Koch. by 2.9 g and Brassica juncea L. by 2.4 g. The variation of the herbage yield capacity depending on the conditions of the year should be noted. Thus, a sufficient supply of moisture in 2016 led to the formation of a higher yield capacity compared to the dry year of 2017 for all the studied varieties of mustard. According to the research results, the higher levels of herbage yield capacity were obtained in white mustard. On average, over the years of research, this species has formed 35.8 t / ha, which is 6.0 t / ha larger than the grey mustard and7.3 t / ha than the black mustard. The calculated Duncan test (3.34 t / ha) proved the lack of yield of Brassica nigra Koch and Brassica juncea L. varieties in comparison with Sinapis alba L. According to the research results, out of the existing species of mustard under the conditions of the Left-bank forest-steppe Ukraine white mustard (Sinapis alba L) is better used for the green manure. This variety forms about 36 tons of herbage per hectare.  uk_UA
dc.description.abstractМельник А.В., Жердецька С.В., Шабір Г., Алі Ш. Видові особливості формування зеленої маси гірчиці в умовах Лівобережного Лісостепу України. Наведено результати досліджень 2016–2017 рр. з вивчення реакції сучасних сортів гірчиці сизої, білої та чорної на умови вирощування. Визначено особливості росту і розвитку рослин та здійснено порівняльну характеристику формування зеленої маси. Найбільшу висоту у фазі цвітіння мали рослини гірчиці сизої (85,8 см). Низькорослими були рослини гірчиці чорної (70,8 см), водночас вони були найбільш облиствленими (середня кількість листків варіювала від 7 до 9 шт.). За масою листків з однієї рослини слід виділити гірчицю білу – 6,9 г. Мінімальні значення було отримано на варіантах, де вирощували гірчицю сизу (4,5 г). Маса листків гірчиці чорної мала проміжні значення (5,1 г.). Установлено, що в умовах Лівобережного Лісостепу України сучасні сорти гірчиці ярої формували врожайність зеленої маси на рівні: сизої – 29,9 т/га, білої – 36,0 т/га, чорної – 28,8 т/га. uk_UA
dc.description.abstractА.В. Мельник, С.В. Жердецкая, Г. Шабир, Ш. Али. Видовые особенности формирования зеленой массы горчицы в условиях Левобережной Лесостепи Украины. Представлены результаты исследований 2016-2017 гг. по изучению реакции современных сортов горчицы сизой, белой и черной на условия выращивания. Определены особенности роста и развития растений и проведена сравнительная характеристика формирования зеленой массы. Наибольшую высоту в фазе цветения имели растения горчицы сизой (85,8 см). Низкорослыми были растения горчицы черной (70,8 см), в то же время они были наиболее облиственными (среднее количество листьев варьировало от 7 до 9 шт.). По массе листьев с одного растения следует выделить горчицу белую 6,9 г. Минимальные значения были получены на вариантах, где выращивали горчицу сизую (4,5 г). Масса листьев горчицы черной имела промежуточные значения (5,1 г.). Установлено, что в условиях Левобережной Лесостепи Украины современные сорта горчицы яровой формировали урожайность зеленой массы на уровне: сизой – 29,9 т/га, белой – 36,0 т/га, черной – 28,8 т/га.  uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectvarieties of greyuk_UA
dc.subjectwhiteuk_UA
dc.subjectblack mustarduk_UA
dc.subjectmorphological indicesuk_UA
dc.subjectplant productivityuk_UA
dc.subjectherbage yield capacityuk_UA
dc.subjectгірчиця сизаuk_UA
dc.subjectсортиuk_UA
dc.subjectгірчиця білаuk_UA
dc.subjectгірчиця чорнаuk_UA
dc.subjectморфологічні показникиuk_UA
dc.subjectпродуктивність рослинuk_UA
dc.subjectурожайність зеленої масиuk_UA
dc.subjectгорчица сизаяuk_UA
dc.subjectгорчица белаяuk_UA
dc.subjectгорчица чернаяuk_UA
dc.subjectсортаuk_UA
dc.subjectморфологические показателиuk_UA
dc.subjectпродуктивность растенийuk_UA
dc.subjectурожайность зеленой массыuk_UA
dc.titleВидові особливості формування зеленої маси гірчиці в умовах Лівобережного Лісостепу Україниuk_UA
dc.title.alternativeВидовые особенности формирования зеленой массы горчицы в условиях Левобережной Лесостепи Украиныuk_UA
dc.title.alternativeSpecial features of the mustardherbage formation under the conditions of left-bank Forest-steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_2_12.pdf1.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.