Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13363
Title: Ключові аспекти формування конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери країни
Other Titles: Ключевые аспекты формирования конкурентоспособности предприятий агропродовольственной сферы страны
Key aspects of forming the competitiveness of enterprises of agrarian and food sector of the country
Authors: Маркіна, І. А.
Вараксіна, О. В.
Keywords: конкурентоспроможність;фактори впливу;ключові аспекти;підприємства агропородовольчої сфери;національна безпека;формування конкурентоспроможності;конкурентоспособность;факторы влияния;ключевые аспекты;предприятия агропродовольственной сферы;национальная безопасность;формирование конкурентоспособности;factors of influence;key aspects;enterprises of agrarian sector;national security;formation of competitiveness;food sector;competitiveness
Issue Date: 2018
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Маркіна І.А., Вараксіна О.В. Ключові аспекти формування конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери країни. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 193 «Економічні науки». 2018. С. 47-56.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 193;
Abstract: В статті зазначено, що забезпечення конкурентоспроможності підприємств аграропродовольчої сфери національної економіки належить до першочергових завдань держави. В статті обґрунтовано базові фактори впливу на конкурентоспроможність підприємств агропродовольчої сфери. Визначено, що конкурентоспроможність підприємств залежить від чималої сукупності факторів, зокрема: фактори потенційно позитивного впливу та фактори негативного впливу. Зазначено, що вплив факторів на конкурентоспроможність підприємств агропродовольчої сфери матиме позитивний ефект за умови значного поліпшення результативності господарської діяльності та утриманні конкурентних переваг. Вплив негативних факторів на формування конкурентоспроможності підприємств є нормальним процесом ринкової економіки, хоча і не бажаним. Визначено, що ключовими моментами зниження впливу негативних факторів мають стати: мінімізація втрат усіх видів ресурсів, мобільність та гнучкість системи менеджменту підприємства, утримання конкурентних переваг підприємства в короткостроковій перспективі Визначено, що формування конкурентоспроможності підприємства має здійснюватися на всіх етапах виробництва з врахуванням ключових аспектів діяльності підприємства. Така структуризація дає змогу здійснювати цілеспрямований пошук шляхів та управлінських рішень, що забезпечать підвищення конкурентоспроможність підприємства.
В статье указано, что обеспечение конкурентоспособности предприятий агропродовольственной сферы национальной экономики относится к первоочередным задачам государства. В статье обоснована базовые факторы влияния на конкурентоспособность предприятий агропродовольственной сферы. Определено, что конкурентоспособность предприятий зависит от немалой совокупности факторов, в частности: факторы потенциально положительного влияния и факторы негативного воздействия. Отмечено, что влияние факторов на конкурентоспособность предприятий агропродовольственной сферы будет иметь положительный эффект при условии значительного улучшения результативности хозяйственной деятельности и удержания конкурентных преимуществ. Влияние негативных факторов на формирование конкурентоспособности предприятий является нормальным процессом рыночной экономики, хотя и нежелательным Определено, что ключевыми моментами снижения влияния негативных факторов должны стать: минимизация потерь всех видов ресурсов, мобильность и гибкость системы менеджмента предприятия, удержания конкурентных преимуществ предприятия в краткосрочной перспективе Определено, что формирование конкурентоспособности предприятия должно осуществляться на всех этапах производства с учетом ключевых аспектов деятельности предприятия. Такая структуризация позволяет осуществлять целенаправленный поиск путей и управленческих решений, обеспечивающих повышение конкурентоспособности предприятия.
The article states that ensuring the competitiveness of enterprises of agrarian and food sector of the national economy belongs to the state priority tasks. The article substantiates the basic factors of the influencing on the competitiveness of enterprises in the agrarian and food sector. It is determined that the competitiveness of enterprises depends on a considerable number of factors, in particular: factors of potentially positive influence and factors of negative influence. It is noted that the influence of factors on the competitiveness of enterprises of agrarian and food sector will have a positive effect in the event of significant improvement in the efficiency of economic activity and the maintenance of competitive advantages. The influence of negative factors on the formation of the competitiveness of enterprises is a normal process of a market economy, although not desirable. It has been determined that the key factors in reducing the impact of negative factors should be: minimization of losses of all types of resources, mobility and flexibility of the enterprise management system, maintenance of competitive advantages of the enterprise in the short-term perspective. It is determined that the formation of competitiveness of the enterprise should be carried out at all stages of production taking into account the key aspects of the enterprise. Such structuring allows for a purposeful search for ways and managerial decisions that will ensure the competitiveness of the enterprise.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13363
Appears in Collections:Випуск 193: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7_193_2018.pdf746.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.