Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13101
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Литвиненко, М.А. | - |
dc.contributor.author | Соломонов, Р.В. | - |
dc.contributor.author | Щербина, З.В. | - |
dc.date.accessioned | 2022-11-11T08:21:18Z | - |
dc.date.available | 2022-11-11T08:21:18Z | - |
dc.date.issued | 2017-01-18 | - |
dc.identifier.citation | Литвиненко М.А., Соломонов Р.В., Щербина З.В. Хлібопекарські властивості ліній пшениці м’якої озимої, отриманих з яро-озимих гібридів. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №1. С. 22-35. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13101 | - |
dc.description.abstract | М.А. Литвиненко, Р.В. Соломонов, З.В. Щербина. Хлебопекарские свойства линий пшеницы мягкой озимой, полученных из ярово-озимых гибридов. Основной целью представленной работы является изучение возможности улучшения озимых генотипов пшеницы по урожайным и качественным показате- лям на основе ярово-озимых гибридов, созданных при участии яровых образцов различных генетических пулов. Материалом для исследований служили 54 кон- стантные линии F4 – F7, выделенные из ярово-озимых гибридов. В качестве озимых компонентов скрещиваний использовали местные сорта с контрастными характе- ристиками по сортотипу, продуктивности, качеству; яровые компоненты представ- лены образцами различных по происхождению генетических пулов. В зависимости от происхождения, от 8 до 22 % генотипов несут аллели с положительным влияни- ем на качество зерна. Особенно перспективными являются линии, выделенные из комбинаций Triso × Куяльник, Алтайский простор × Одесская 267, Волгоуральская × Одесская 267, Волгоуральская × Куяльник. Причем у этих линий коэффициент корреляции между массой зерна с участка и показателем седиментации положи- тельный – r = 0,16 – 0,36. Несмотря на то, что у яровых компонентов скрещиваний не выявлено новых аллелей с положительным влиянием на качественные показате- ли зерна, по происхождению эти образцы представлены различными генетически- ми пулами, отличающимися от местного генофонда пшеницы озимой, что расши- ряет возможности селекционера. | uk_UA |
dc.description.abstract | Литвиненко М.А., Соломонов Р.В., Щербина З.В. Хлібопекарські властивості ліній пшениці м’якої озимої, отриманих з яро-озимих гібридів. Основною метою роботи є вивчення можливості поліпшення озимих геноти- пів пшениці за урожайними і якісними показниками на основі яро-озимих гібридів, створених за участю ярих зразків різних генетичних пулів. Матеріалом для дослі- джень слугували 154 константні лінії F4 – F7, виділені з яро-озимих гібридів. Як озимий компонент схрещувань використовували місцеві сорти з контрастними ха- рактеристиками за сортотипом, продуктивністю, якістю; ярі компоненти представ- лено зразками різних за походженням генетичних пулів. Залежно від походження від 8 до 22 % генотипів несуть алелі з позитивним впливом на якість зерна. Особ- ливо перспективними є лінії, виділені з комбінацій Triso × Куяльник, Алтайскій простор × Одеська 267, Волгоуральская × Одеська 267, Волгоуральская × Куяльник. Причому у цих ліній коефіцієнт кореляції між масою зерна з ділянки і показником седиментації є позитивним – r = 0,16 – 0,36. Незважаючи на те, що у ярих компоне- нтів схрещувань не виявлено нових алелів з позитивним впливом на якість зерна, за походженням ці зразки представлені різними генетичними пулами, які відрізняють- ся від місцевого генофонду пшениці озимої, що розширює можливості селекціоне- ра. | uk_UA |
dc.description.abstract | M.A. Lytvynenko, R.V. Solomonov, Z.V. Shcherbyna. Breadbaking properties of winter bread wheat lines from spring-winter hybrids. The main objective of this in visitation is study of possibility of the winter wheat genotypes improvement for yield and quality indexes on basis of spring-winter hybrids which were generated by using spring samples from different genetic pools. As material for investigation were 54 constant lines F4–F7 selected from spring-winter hybrids. Local winter varieties with contrast morphological, yield, quality properties were used as winter parental components for crossing. Spring parental components were presented by samples from different genetic pools. Independent of origin from 8 to 22 percent of studied genotypes are carriers of alleles with positive influence on grain quality properties. More perspective are lines from crossing combination Triso × Kuyal'nyk, Altaisky prostor × Odes'ka 267, Volgoural'skaya × Odes'ka 267, Volgoural'skaya × Kuyal'nyk. The coefficient of correlation between mass of grain from plot and sedimentation index is positive (r = 0,16 – 0,36). Unfortunately it was not identify new alleles with positive influence on grain quality at the spring parental components. But spring samples are different genetic pools dissimilar from domestic winter wheat gene pool and increase of possibility for recombination process. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків : ХНАУ | uk_UA |
dc.subject | яро-озимі гібриди | uk_UA |
dc.subject | лінії пшениці м‘якої озимої | uk_UA |
dc.subject | запасні білки | uk_UA |
dc.subject | генетичний пул | uk_UA |
dc.subject | хлібопекарські властивості | uk_UA |
dc.subject | урожайність | uk_UA |
dc.subject | ярово-озимые гибриды | uk_UA |
dc.subject | линии пшеницы мягкой озимой | uk_UA |
dc.subject | генетический пул | uk_UA |
dc.subject | запасные белки | uk_UA |
dc.subject | хлебопекарские свойства | uk_UA |
dc.subject | урожайность | uk_UA |
dc.subject | spring-winter hybrids | uk_UA |
dc.subject | lines of winter bread wheat | uk_UA |
dc.subject | reserve proteins | uk_UA |
dc.subject | genetic pools | uk_UA |
dc.subject | bread baking properties | uk_UA |
dc.subject | yield | uk_UA |
dc.title | Хлібопекарські властивості ліній пшениці м’якої озимої, отриманих з яро-озимих гібридів | uk_UA |
dc.title.alternative | Хлебопекарские свойства линий пшеницы мягкой озимой, полученных из ярово-озимых гибридов | uk_UA |
dc.title.alternative | Breadbaking properties of winter bread wheat lines from spring-winter hybrids | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2017_1_5.pdf | 530.24 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.