Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13088
Title: Формування програмованого врожаю сочевиці на зерно залежно від сортових особливостей в умовах Східного Лісостепу України
Other Titles: Формирование программированного урожая чечевицы на зерно в зависимости от сортовых особенностей в условиях Восточной Лесостепи Украины
Features of the formation of a programmed crop of lentil for grain, depending on variety features in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine
Authors: Сухова, Г.І.
Бухало, В.Я.
Keywords: сочевиця;сорти;фітометричні показники;урожайність;чечевица;фитометрические показатели;индивидуальная продуктивность растений;урожайность;lentil;phytometric indices;individual plant productivity;variety;yield
Issue Date: 16-Jan-2017
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Сухова Г.І., Бухало В.Я. Формування програмованого врожаю сочевиці на зерно залежно від сортових особливостей в умовах Східного Лісостепу України. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №1. С. 13-21.
Abstract: Сухова Г.І., Бухало В.Я. Формування програмованого врожаю сочевиці на зерно залежно від сортових особливостей в умовах Східного Лісостепу України. Представлено результати досліджень щодо визначення впливу сортових особливостей на фітометричні показники, індивідуальну продуктивність рослин і врожайність зерна сочевиці. Найбільша врожайність сочевиці на зерно сформувалась у сорту Лінза, що порівняно з контрольним варіантом – сортом Красноградська 49 забезпечує приріст урожайності зерна на 0,31 т/га.
G. Sukhova, V. Bukhalo. Features of the formation of a programmed crop of lentil for grain, depending on variety features in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine. One of the important issues in growing lentil is a broader study of the features of plant growth and development and the formation of their productivity, depending on variety characteristics. The purpose of our research was to study the influence of variety characteristics of lentil on the growth, development, individual productivity of plants and yield in the conditions of Eastern Forest-Steppe of Ukraine. Methodology. The research was carried out on the experimental fields of Kharkov National Agrarian University named after V.V. Dokuchayev in 2013 – 2016. The material for the research was the mid-ripening varieties of lentil from Krasnograd, Lugansk and Penza experimental stations. Four varieties were studied: 1 - control-variety Krasnogradskaya 49; 2 – variety Linza; 3 - variety Petrovskaya 6; 4 - variety Luganchanka. The repetition in the experiment was fourfold. The area of the registered plot was 10 m². The lentil crop was recorded on separate plots in a separate way. The record and observations in the experiment were carried out according to the generally accepted method. Results. The peculiarities of the factor influence and its interaction on the formation of lentil yield are determined by the method of dispersive analysis. The use of more promising lentil variety Linza provides an increase in the yield of grain in comparison with the variety Krasnogradskaya 49 at 0.31 t / ha. During the vegetation period the lentil of the Linza variety showed the highest phytometric indices of plants and their individual productivity which, in fact, ensured an increase in the yield of lentil grain. Conclusions. The medium-ripened lentil variety Linza provided the highest phytometric indices of plants, individual plant productivity and yield of lentil grain. A close positive correlative dependence was established between phytometric indices, individual productivity and yield of lentil grain. The increase in the yield of lentil grain was obtained due to the higher individual productivity of plants of the Linza variety.  
Г.И. Сухова, В.Я. Бухало. Формирование программированного урожая чечевицы на зерно в зависимости от сортовых особенностей в условиях Восточной Лесостепи Украины. Одним из важных вопросов при выращивании чечевицы является более ши- рокое изучение особенностей роста и развития растений и формирование их про- дуктивности в зависимости от сортовых особенностей. Целью наших исследований было изучение влияния сортовых особенностей чечевицы на рост, развитие, индивидуальную продуктивность растений и урожай- ность в условиях Восточной Лесостепи Украины. Методика исследований. Исследования были проведены на полях опытно- го поля Харьковского национального аграрного университета им. В. В. Докучаева в 2013 – 2016 гг. В опыте изучали четыре варианта: 1 – сорт Красноградская 49 (кон- троль); 2 – сорт Линза; 3 – сорт Петровская 6; 4 – сорт Луганчанка. Повторность в опыте была четырехкратная. Площадь учетного участка 10 м2. Учет урожая чечевицы и наблюдения проводили на каждом участке раздельным спо- собом по общепринятой методике [2]. Результаты исследований. Методом дисперсионного анализа определены особенности влияния сортових особенностей на формирование урожайности чече- вицы. Применение более перспективного сорта чечевицы Линза обеспечивает по- вышение урожайности зерна по сравнению с контрольным вариантом – сортом Красноградская 49, на 0,31 т/га. В период вегетации у чечевицы сорта Линза отмечены наиболее высокие фитометрические показатели растений, их индивидуальная продуктивность, что и обеспечило прирост урожайности зерна чечевицы. Выводы. Среднеспелый сорт чечевицы Линза обеспечил наиболее высокие фитометрические показатели растений, индивидуальную продуктивность растений и урожайность зерна чечевицы. Установлена тесная положительная корреляционная зависимость между фи- тометрическими показателями, индивидуальной продуктивностью и урожайностью зерна чечевицы. Прибавка урожая зерна чечевицы получена за счет более продуктивного сорта Линза.  
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13088
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_1_4.pdf367.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.