Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13043
Title: Екологічна безпечність технології вирощування соняшнику
Authors: Оцапюк, Дар`я Анатоліївна
metadata.dc.contributor.advisor: Пузік, Володимир Кузьмич
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Кафедра агротехнологій та екології
Keywords: біофунгіцид;стимулятор;хвороби рослин;урожайність;екологічна стабільність
Issue Date: 2020
Publisher: Харків: ХНТУСГ
Citation: Оцапюк Д. А. Екологічна безпечність технології вирощування соняшнику: кваліфікаційна робота магістра: спец. 101 - Екологія; наук. кер. В. К. Пузік; Харків, 2020. 75 с.
Abstract: Наведено практичне обґрунтування елементів технології вирощування соняшнику із застосуванням біофунгіциду Фітоспорин та стимуляторів росту, що має важливе значення для удосконалення технології вирощування соняшнику у Лісостепу України. Головними хворобами у Лісостепу України є несправжня борошниста роса (переноспороз), сіра гниль, фомопсис та альтернаріоз, які щорічно проявляються. Препарат Фітоспорин зменшив ураження рослин у гібрида Тунка на 2%. Комбінативне застосування біофунгіцидів та стимуляторів сприяло подальшому оздоровленню фітоценоза і рівень ураження при застосуванні Фітоспорин / Агростимулін становив лише 6,4 % (на 4,0 % менше від контролю) Порівнюючи позитивну дію стимуляторів, треба віддати перевагу Агростимуліну, який у порівнянні з Гарт Супер, у більшості випадків, сприяв зростанню ефективності на 10– 12 %. На посівах гібриду Тунка зменшення кількості бур′янів у максимумі досягало 20%, а мінімальною кількістю бур’янів (15,0 шт/м2) відзначився варіант при комбінаційній дії біофунгіцида Фітоспорин та стимулятора Агростимулін. Застосування біофунгіциду Фітоспорин і стимуляторів росту у технологічному процесі вирощування соняшника позитивно вплинуло на показники вегетативного розвитку рослин: при обробці насіння спостерігається скорочення періоду сівба-сходи на 2–3 доби. Максимальне (на 3 доби) скорочення цього періоду досягається за комбінованого використання біофунгіцида Фітоспорин із стимуляторами Гарт Супер та Агростимулін. Препарати сприяють збільшенню польової схожості насіння у середньому на 3–6% і як результат підвищують передзбиральну густоту рослин на 3–4 тис/га. Найвищий рівень прибавки 0,63 т/га урожаю надземної біомаси зафіксовано у фазу бутонізації при комбінованому застосуванні біофунгіциду Фітоспорин із стимуляторами. Фітоспорин призводить до зростання врожайності на 13,2 %, а у комбінації із стимуляторами на 21,6 %. Кращі результати за підвищення врожаю забезпечив стимулятор Агростимулін, який у комбінації з біофунгіцидом перевищив дією Гарт Супер на 0,13 т/га ( 4,0%).
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13043
Appears in Collections:101 - "Екологія" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Otsapyuk_101.pdf
  Restricted Access
14.62 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.