Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12518
Title: Дослідження техніко-технологічного процесу створення мікроклімату на птахофабриках
Authors: Булгаков, Максим Павлович
metadata.dc.contributor.advisor: Палій, Андрій Павлович
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Кафедра технічних систем та технологій тваринництва імені Б. П. Шабельника
Issue Date: 2020
Publisher: Харків: ХНТУСГ
Citation: Булгаков М. П. Дослідження техніко-технологічного процесу створення мікроклімату на птахофабриках: кваліфікаційна робота магістра: спец. 133 - Галузеве машинобудування; наук. кер. А. П. Палій; Харків, 2020. 63 с.
Abstract: Птахівництво було і залишається однією з найважливіших галузей сільськогосподарського виробництва, спроможною забезпечувати населення найбільш біологічно повноцінними та доступними продуктами харчування. Але птахівництво є і найбільш енергозатратною галуззю сільського господарства. Так, наприклад, у технологічному процесі виробництва харчових яєць на кожну тисячу отриманих яєць витрачається близько 11...20 кВт-год. електроенергії. Одним з можливих шляхів вирішення цієї проблеми є зниження витрат ресурсів при вирощуванні і утриманні курей за рахунок розробки та застосування ресурсо- та енергозберігаючих технологічних процесів. Електроенергія у виробничих процесах галузі птахівництва витрачається, в основному, на освітлення пташників, їх вентиляцію та обігрівання, видалення посліду, збір і транспортування яєць, переробку основної та супутньої продукції тощо. Більше половини витрат електроенергії у птахівництві припадає на освітлення пташників. Проведені раніше наукові дослідження щодо застосування нових систем освітлення в пташниках дали можливість значно знизити витрати електроенергії без суттєвого зниження продуктивності птиці, а у більшості випадків – навіть підвищити її. В останній час з`явилась можливість застосовувати нові переривчасті режими освітлення з використанням регуляторів освітленості нового покоління. Але залишився не вивченим вплив сучасних технологічних рішень на птицю, не запропоновано шляхів використання розробок і нових технологічних прийомів при вирощуванні і утриманні птиці. У зв’язку з цим, дослідження та впровадження у виробництво систем освітлення пташників, впровадження нових джерел освітлення і приладів для їх реалізації залишаються актуальним завданням для сучасного виробництва.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12518
Appears in Collections:133 – “Галузеве машинобудування” (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bulgakov_133.pdf
  Restricted Access
137.44 kBAdobe PDFView/Open Request a copy
Bulgakov.pdf
  Restricted Access
1.11 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.