Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12304
Title: Тепловологовиділення коренеплодів пастернаку під час зберігання
Other Titles: Тепловлаговыделения корнеплодов пастернака во время хранения
Secretion of Heat and Moisture in Parsnip Edible Roots in Storage Conditions
Authors: Пузік, Л.М.
Keywords: коренеплоди;пастернак;ступінь стиглості;інтенсивність дихання;тепловиділення;edible roots;parsnip;maturity level;respiration intensity;heat secretion;корнеплоды;интенсивность дыхания;тепловыделение;степень спелости
Issue Date: 2-Sep-2016
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Пузік Л.М. Тепловологовиділення коренеплодів пастернаку під час зберігання. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2016. №2. С. 12-20.
Abstract: Пузік Л.М. Тепловологовиділення коренеплодів пастернаку під час зберігання. Висвітлено результати досліджень впливу ступеня стиглості та способу пакування коренеплодів пастернаку на створення температурного режиму у масі продукції під час зберігання. Установлено, що стадія стиглості і способи пакування коренеплодів є основними факторами, які впливають на інтенсивність фізіологічних процесів, що відбуваються під час зберігання. Тривалість зберігання коренеплодів пастернаку умовно можна розподілити на чотири періоди: перший характеризується підвищеним диханням і тепловиділенням, що відповідає фізіологічному стану клімактериксу, другий – профілактичний (лікувальний) – характеризується зниженням інтенсивності життєвих процесів, третій – зимовий, відносно стабільний, четвертий період – весняний – має різкий підйом інтенсивності дихання та виділення тепла. Зростання тепловиділення знаходиться у кореляційному зв'язку між станом спокою та їх інтенсивністю дихання і тепловиділення.
Л.М. Пузик. Тепловлаговыделения корнеплодов пастернака во время хранения. Проведены исследования влияния степени спелости корнеплодов пастернака и способа упаковки на создание температурного режима в массе продукции при хранении. Установлено, что физиологические процессы, происходящие при хранении корнеплодов, зависят от степени спелости и способа упаковки. Продолжительность хранения корнеплодов можно разделить на четыре периода: первый характеризуется повышенной интенсивностью дыхания и тепловыделения, который соответствует климактерическому состоянию, второй – профилактический (лечебный) – характеризуется снижением интенсивности жизненных процессов, третий – основной (зимний), относительно стабильный, четвертый период – весенний – имеет резкий подъем интенсивности дыхания, выделения тепла и влаги.
L.M. Puzik. Secretion of Heat and Moisture in Parsnip Edible Roots in Storage Conditions. The results of studying the influence of the maturity level and the way of packing parsnip edible roots on the creating the temperature regime in the production mass in storage conditions are given. It is determined that the stage of maturity and the ways of edible roots package are the main factors influencing the intensity of physiological processes that take place in storage conditions. The duration of parsnip edible roots storage can be divided into four periods: the first is characterized by increased respiration and heat secretion that corresponds to the physiological state of climacterix, the second period is preventive and is characterized by reducing the intensity of life processes, the third is a winter period which is relatively stable, the fourth period , a spring one, has a sharp rise of respiration intensity and heat secretion. The increase of heat secretion is in the correlative connection between the state of dormancy and their intensity of respiration and heat secretion.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12304
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2016_2_4.pdf382.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.