Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11812
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПузік, В.К.-
dc.contributor.authorКриштоп, Є.А.-
dc.contributor.authorВолощенко, В.В.-
dc.date.accessioned2022-11-02T16:47:43Z-
dc.date.available2022-11-02T16:47:43Z-
dc.date.issued2015-11-07-
dc.identifier.citationПузік В.К., Криштоп Є.А., Волощенко В.В. Вивчення жирно-кислотного складу олії з насіння сафлору, культивованого в умовах Східного Лісостепу, і перспективи його використання. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2015. №2. С.133-141.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11812-
dc.description.abstractПузік В.К., Криштоп Є.А., Волощенко В.В. Вивчення жирно-кислотного складу олії з насіння сафлору, культивованого в умовах Східного Лісостепу, і перспективи його використання. Розглянуто питання використання перспективної олійної культури сафлору красильного як джерела сировини для виробництва рослинної олії. За допомогою методу газової хроматографії було досліджено жирно-кислотний склад жирної олії насіння різних сортів сафлору красильного (Carthamus tinctorius L.), культивовано- го в умовах Східного Лісостепу України. Основною за вмістом жирною кислотою у складі олії насіння сафлору красильного є ненасичена лінолева кислота.uk_UA
dc.description.abstractV.K. Puzik, Y.A. Krishtop, V.V. Voloshchenko. Study of fatty acid composition of oil from seeds of safflower, cultivated in the eastern steppe region of Ukraine and perspectives of its future use. The article presents deals with the use of perspective oil culture, safflower as a source of raw materials for the production of edible fatty oil. Safflower (Carthamus tinctorius L.) is a universal crop for the distribution and use in agricultural production. At the same time, despite the fact that safflower has been known since antiquity, this crop is still studied a little. The commercial cultivation of safflower attractiveness lies in its high resistance to drought and high quality of the oil obtained. Safflower is cultivated, mainly, for receiving seeds the oil of which is used in food (it reminds sunflower by taste) and it is used for the technical and medicinal purposes. The demand for safflower oil has been increasing over the last period due to the high level content of polyunsaturated fatty acids. However, the positive attitude to safflower has not been formed yet that caused by the lack of information on the use of this crop among the professionals of agricultural production in Ukraine and the unproven technology of its commercial cultivation and processing methods. With the using of the method of gas chromatography there was studied the composition of fatty oil of safflower different varieties seed’s cultivated in the Eastern steppe of Ukraine region. There was shown that the main fatty acid of the culture safflower seed oils is linoleic acid.uk_UA
dc.description.abstractВ.К. Пузик, Е.А. Криштоп, В.В. Волощенко. Изучение жирно-кислотного состава масла из семян сафлора, культивированного в условиях Восточной Лесостепи и перспективы его использования. Рассмотрены вопросы использования перспективной масличной культуры сафлора красильного в качестве источника сырья для производства пищевого рас- тительного масла. Сафлор красильный (Carthamus tinctorius L.) – универсальная культура по распространению и использованию в сельскохозяйственном производстве. Несмот- ря на то, что сафлор известен с древности, данная культура до сих пор является ма- лоизученной. Коммерческая привлекательность возделывания сафлора заключается в его высокой засухоустойчивости и высоком качестве получаемого масла. Сафлор красильный возделывают, главным образом, для получения семян, масло из кото- рых употребляют в пищу (по вкусу напоминает подсолнечное), а также используют для технических и лекарственных целей. В последнее время возрастает потребность в масле сафлора в связи c высоким уровнем в нем полиненасыщенных жирных кислот. Однако среди специалистов сельскохозяйственного производства Украины пока не сформировалось позитивное отношение к сафлору, что обусловлено недостатком информации по использова- нию этой культуры, а также неотработанной технологией её промышленного воз- делывания и способов переработки. С помощью метода газовой хроматографии был исследован жирно-кислотный состав жирного масла семян разных сортов сафлора красильного, культивируемого в условиях Восточной Лесостепи Украины. Основной по содержанию жирной кис- лотой в составе масла семян культуры сафлора красильного является ненасыщен- ная линолевая кислота.  uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectкультураuk_UA
dc.subjectсафлор красильнийuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectнасінняuk_UA
dc.subjectжирні кислотиuk_UA
dc.subjectлінолева кислотаuk_UA
dc.subjectгазова хроматографіяuk_UA
dc.subjectсафлор красильныйuk_UA
dc.subjectсеменаuk_UA
dc.subjectжирные кислотыuk_UA
dc.subjectлинолевая кислотаuk_UA
dc.subjectгазовая хроматографияuk_UA
dc.subjectcultureuk_UA
dc.subjectsaffloweruk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectseedsuk_UA
dc.subjectfatty acidsuk_UA
dc.subjectlinoleic aciduk_UA
dc.subjectgas chromatographyuk_UA
dc.titleВивчення жирно-кислотного складу олії з насіння сафлору, культивованого в умовах Східного Лісостепу, і перспективи його використанняuk_UA
dc.title.alternativeStudy of fatty acid composition of oil from seeds of safflower, cultivated in the eastern steppe region of Ukraine and perspectives of its future useuk_UA
dc.title.alternativeИзучение жирно-кислотного состава масла из семян сафлора, культивированного в условиях Восточной Лесостепи и перспективы его использованияuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.typeBookuk_UA
dc.typeBook chapteruk_UA
dc.typeDatasetuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2015_2_16.pdf476.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.