Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11802
Title: | Вплив способу пакування на збереженість овочевої продукції |
Other Titles: | Vliyaniye plotnoy upakovki na sokhrannost' ovoshchnoy produktsii Влияние способа упаковки на сохранность овощной продукции |
Authors: | Пузік, Л.М. Бондаренко, В.А. |
Keywords: | полиэтиленовая пленка;термоусадочная пленка;выход стандартной продукции;потеря массы;packaged in a polymer;polymer films;storaging;пакування;плівка;втрата маси;збереженість;вихід стандартних плодів |
Issue Date: | 5-Nov-2015 |
Publisher: | Харків : ХНАУ |
Citation: | Пузік Л.М., Бондаренко В.А. Вплив способу пакування на збереженість овочевої продукції. Рослинництво, селекція і насінництво. 2015. №2. С.116-121. |
Abstract: | Л.М. Пузик, В.А.Бондаренко. Влияние способа упаковки на сохранность овощной продукции.
Освещены результаты исследования влияния способа упаковки на
сохранность овощей. Установлено, что упаковка из полимерной пленки продлевает
срок хранения кабачков в среднем до 25 суток, огурцов – до 14, капусты брокколи –
до 30 – 35, брюссельской – до 50-70 суток при оптимальной температуре хранения.
Выход стандартных плодов среднеспелых сортов дыни после хранения в ТУП
составляет 85,7−95,4%, тогда как в открытом виде – 77,4–87,4%. L.M. Puzik, V.A. Bondarenko. Vliyaniye plotnoy upakovki na sokhrannost' ovoshchnoy produktsii It is possible to continue a consumption term of vegetables that can not be stored for a long time by packaging them in polymer films. Vegetable marrows packaged in a polymer mesh bag are kept during 11 days, in polymer films of different thickness – on the average 25 days with a loss of 0.86% of weight (only 0.04% daily) at the storage temperature of 5 ± 1°С. The best storage quality of fruit is observed in 60 – 100 microns plastic bags. Under normal conditions of refrigeration cucumbers in an open box retain their properties for two days, more natural losses are observed in young cucumber plants of 91 – 110 mm length, compared to a mixture. Cucumbers are stored nearly two weeks almost without loss at the temperature of 5 ± 1°C in boxes with plastic film or in plastic bags of 20 kg capacity. Average daily loss of fruit while storaging them in plastic bags does not exceed 0,08 – 0,10%. Storage of melon fruit in shrink films gives significantly better results comparing to storage in plastic bags and uncovered. The output of standard mid-ripening melon varieties after storaging in shrink films was 85,7−95,4%, uncovered – 77,4–87,4%. Л.М. Пузік, В.А. Бондаренко. Вплив способу пакування на збереженість овочевої продукції. Подовжити строк споживання овочів, які не зберігаються тривалий час, мож- ливо за рахунок пакування їх у полімерні плівки. Плоди кабачка, фасовані у полі- мерну сітку, зберігаються протягом 11-ти діб, у поліетиленовій плівці різної тов- щини – у середньому 25 діб з утратою маси 0,86% (щодобово всього лише 0,04%) за температури зберігання 5 ± 1°С. Краща збереженість плодів спостерігається у поліетиленових пакетах з товщиною плівки 60 − 100 мкм. Огірки зберігаються майже два тижні практично без втрат за температури 5 ± 1°С в ящиках з поліетиле- новою плівкою або в поліетиленових пакетах місткістю 20 кг. Середньодобові втрати плодів під час зберігання їх у поліетиленових пакетах не перевищують 0,08 – 0,10%. Вихід стандартних плодів середньостиглих сортів дині після зберігання у ТЗП становить 85,7−95,4%, тоді як у відкритому вигляді – 77,4–87,4%. Пакування капусти броколі у ПЕ дозволяє збільшити термін зберігання до 30 – 35 діб, а капус- ти брюссельської до 70 – 90 діб. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11802 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2015_2_13.pdf | 365.97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.