Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1157
Title: Вплив світової пандемії COVID-19 на економіку країн та діяльність підприємств
Other Titles: The impact of the world COVID-19 pandemic on the economy of countries and business activities
Authors: Скупський, Руслан Миколайович
Keywords: економіка;пандемія;економічна криза;банкрутство;неплатоспроможність;коронакриза;підприємство;стабілізація;economy;pandemic;economic crisis;bankruptcy;insolvency;corona crisis;enterprise;stabilization
Issue Date: 2020
Publisher: ТОВ «Стильна типографія»
Citation: Скупський Р. М., Гнатенко Є. П. Вплив світової пандемії COVID-19 на економіку країн та діяльність підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 4. С. 77-82.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4
Abstract: В статті встановлено, що сучасний бізнес все більше стикається з новими викликами, які супроводжуються відсутністю сталого розвитку економіки як на мікро так і на макрорівні. І цим викликом є коронавірус, який спричинив потужну економічну кризу у світі. Кожна країна прямо чи опосередковано відчуває негативний вплив коронавірусу на свою фінансово-економічну систему. В статті представлено рекордні наслідки, які викликала пандемія в країнах світу та в Україні. Представлено великі підприємства у всьому світі, що оголосили себе банкрутами в період пандемії. Визначено, що за оцінками МВФ, світова економіка 2020 року скоротиться на 3% – тобто, це найгірша рецесія з часів Великої депресії 1930-х років. Також досліджено яка кількість ліквідовано збанкрутілих підприємств в Україні у 2020 році у зв’язку із коронакризею. В статі здійснено аналіз динаміки ліквідованих збанкрутілих підприємств в Україні за 2012-2020 роки. Визначено, що 2015 рік був найбільш напруженим – найбільша кількість ліквідовано збанкрутілих підприємств. Отже, на ринку залишилися платоспроможні підприємства. Дослідження показало, що в період пандемії кількість ліквідованих збанкрутілих підприємств значно знизилась порівнюючи з минулими періодами, український бізнес вистояв і продовжує свою діяльність, хоча і відчуває значні фінансово-економічні труднощі. В статі вказані напрями стимулювання економіки за Програмою стимулювання економіки для подолання наслідків Сovid-19: «Економічне відновлення» для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) на 2020-2022 роки, а саме: розроблено короткострокові ініціативи у відповідь на COVID-19; запропоновано заходи секторального напрямку стимулювання економіки та підтримки економіки за функціональними напрямками. Крім того в програмі представлено аналіз викликів та підхід Уряду до реагування на виклики. Відзначено, що дієвим заходом для стабілізації фінансового стану підприємства є проведення комплексного аналізу його діяльності для з’ясування короткострокової та довгострокової перспектив.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1157
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2020_r04_a13.pdf234.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.