Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1153
Title: | Способи та прийоми оцінки конкурентного потенціалу агарних підприємств |
Other Titles: | Methods and techniques for assessing the competitive potential of agar enterprises |
Authors: | Невмержицький, Василь Миколайович |
Keywords: | спосіб;прийом;оцінка;конкурентний потенціал;зовнішнє середовище;внутрішнє середовище;інтегральна оцінка конкурентного потенціалу |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | ТОВ «Стильна типографія» |
Citation: | Невмержицький В. М. Способи та прийоми оцінки конкурентного потенціалу агарних підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 4. С. 53-59. |
Series/Report no.: | Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4 |
Abstract: | Вступ. Конкурентний потенціал аграрного підприємства, на відміну від традиційних суміжних понять, таких як: потенціал підприємства, економічний потенціал, стратегічний потенціал, варто розглядати як порівняно нову економічну категорію, імплементація досліджень якої на основі прикладних рекомендацій дозволить вітчизняним підприємствам галузі значно підвищити рівень конкурентоспроможності власної продукції, посилити свою конкурентну позицію на вітчизняному та зовнішньому ринках й забезпечити довготривале успішне стале функціонування на основі росту їх ефективності та фінансової стійкості. Дослідження способів та прийомів оцінки конкурентного потенціалу аграрних підприємств дозволяє виявити їх специфічні риси, врахувати переваги й недоліки, що покращить стан не тільки окремих суб'єктів господарювання, але й галузі в цілому Метою статті є авторська розробка методики та прийомів оцінки конкурентного потенціалу агарних підприємств з врахуванням особливостей зовнішнього і внутрішнього середовища зазначених суб’єктів господарювання. Результати. Для обґрунтування ефективних рішень щодо розвитку конкурентного потенціалу та підвищення ефективності його використання необхідне належне методичне забезпечення визначення його рівня. Проведений аналіз чисельних підходів до його оцінювання дозволяє стверджувати, що одностайне розуміння серед авторів відсутнє. Для досягнення поставлених цілей дослідження, відповідно до структури конкурентного потенціалу запропоновано методичний підхід до його оцінювання, який об’єднує зовнішні та внутрішні компоненти. Внутрішні компоненти запропоновано оцінювати як функціональну складову, що об’єднує локальні потенціали та відображає спроможність підприємства як соціально-економічної системи генерувати конкурентні переваги, та рівень реалізації конкурентних переваг на підприємстві. Зовнішні компоненти запропоновано розглядати з точки зору ресурсного забезпечення та ринкової складової. Визначення рівня ресурсного забезпечення здійснено крізь призму екологічних і соціальних аспектів. Ринкова складова відображає тенденції динаміки виробництва та цін на основні продукти сільськогосподарського виробництва. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1153 |
ISSN: | 2524-0455 |
Appears in Collections: | Випуск 4 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
apie_2020_r04_a09.pdf | 244.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.