Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1145
Title: Структурні параметри забезпечення ефективного використання ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу
Other Titles: Structural parameters of ensuring efficient use of resource potential of agricultural business entities
Authors: Макєєв, Олександр Олексійович
Keywords: суб’єкти агробізнесу;ресурсний потенціал;концентрація капіталу;централізація капіталу;вертикальна інтеграція;агрохолдинги;agribusiness entities;resource potential;capital concentration;capital centralization;vertical integration;agroholdings
Issue Date: 2020
Publisher: ТОВ «Стильна типографія»
Citation: Макєєв О. О. Структурні параметри забезпечення ефективного використання ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 4. С. 31-37.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4
Abstract: Метою дослідження визначено аналіз теоретичних та прикладних аспектів взаємозв’язку структурних параметрів суб’єктів аграрного бізнесу і ефективності використання ресурсного потенціалу. Розкрито еволюцію поняття концентрації з огляду на розуміння суб’єктивно - об’єктивних аспектів ґенези процесу і характеру впливу на структуру ринку. Здійснено розгляд зв’язку ефективності виробництва з такою ознакою, як розмір підприємства на основі даних Державної служби статистики України. В рослинництві проаналізовано сегмент вирощування зернових та зернобобових культур, показником результативності обрано врожайність та валовий обсяг виробництва. Дослідження актуальної структури виробництва за критерієм масштабу у тваринництві (велика рогата худоба, корови, свині, вівці та кози, птиця свійська) проведено на основі аналізу поголів’я певного виду тварин на одне підприємство та обсягу виробництва тваринницької продукції певного виду по підприємству. Сформульовано робочу гіпотезу, сутність якої полягає у визнанні найбільшого потенціалу процесів вертикальної інтеграції у вирішенні проблеми підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Доведено, що вертикально інтегровані структури досягають конкурентних переваг за рахунок гармонізації руху матеріального потоку в рамках логістичних процесів; оптимізації каналів збуту готової продукції на основі розробки ефективних схем реалізації; закріплення й розширення джерел надходження засобів виробництва шляхом включення сировинних зон у структуру виробничого процесу; формування та раціонального використання інвестиційних коштів. Зазначений висновок отримано шляхом аналізу публічних даних діяльності найбільших за критерієм земельного банку агрохолдингів України, що відносяться до групи агропромислово-торгівельних підприємств і поєднують виробництво, промислову переробку, збут продукції кінцевому споживачеві. Запропоновано напрямки застосування регулюючого впливу держави в реалізації стратегічної мети гармонізації структурних параметрів досягнення ефективного використання ресурсного потенціалу аграрної сфери.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1145
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2020_r04_a05.pdf253.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.