Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1138
Title: Механізм стратегічного управління розвитком інтеграційної взаємодії підприємств
Other Titles: Mechanism of strategic management of development of integration interaction of enterprises
Authors: Дудник, Олена Василівна
Keywords: інтеграція;інтеграційний процес;інтеграційна взаємодія;розвиток підприємств;стратегічне управління;стратегія;управління;мережеві структури;механізм;integration;integration process;integration interaction;enterprise development;strategic management;strategy;management;network structures;mechanism
Issue Date: 2020
Publisher: ТОВ «Стильна типографія»
Citation: Дудник О. В. Механізм стратегічного управління розвитком інтеграційної взаємодії підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 4. С. 5-10.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4
Abstract: Вступ. Вплив глобалізаційних процесів світової економіки мотивує до перегляду традиційних підходів здійснення стратегічного управління підприємствами в сучасному динамічному середовищі, в тому числі й встановлення інтеграційної взаємодії. Такий підхід дозволяє встановити горизонтальні та вертикальні економічні зв’язки між різними мережевими учасниками та отримати синергетичний ефект для кожного з них. Метою наукового дослідження є удосконалення наукового підходу до розуміння функціональної сфери впливу механізму стратегічного управління розвитком інтеграційної взаємодії підприємств та виокремлення стратегій відповідного рівня з деталізацією їх особливостей та цільового результату застосування. Результати. Досліджено природу виникнення поняття «механізм» та встановлено роль механізму стратегічного управління розвитком інтеграційної взаємодії підприємств, який відображає систему взаємопов’язаних елементів-складових господарських механізмів окремих суб’єктів бізнес-процесів. Доведено потребу в здійсненні спільної діяльності підприємств на прикладі учасників аграрного ринку: кооперація та інтеграція сприяють створенню ряду переваг для учасників такого роду об’єднань, в тому числі і при формуванні цін на продукцію. Розглянуто особливості мережевої організаційної структури управління та вертикальної інтеграції. Систематизовано варіанти стратегічних рішень з приведенням їх цільового результату застосування та особливостей провадження. Висновки. Будь-які підприємства мають два принципові варіанти стратегії розвитку: внутрішній розвиток та зовнішнє зростання. Специфіка останніх стратегій формується тим, що невеликі за розміром підприємства функціонують в обмежених ринкових нішах, що звужує спектр можливих стратегічних рішень. Набір можливих стратегій включає пряму, зворотною, горизонтальну інтеграцію, захоплення чи розвиток ринку, розвиток продукту, концентричну, конгломеративну, горизонтальну диверсифікацію, спільне підприємство, скорочення, відторгнення, ліквідацію та комбінацію. Запровадження механізму стратегічного управління розвитком інтеграційної взаємодії підприємств сприятиме підвищенню конкурентоздатності, зменшенню виробничих та трансакційних витрат, розширенню ринкових позицій, максимізацію прибутку тощо.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1138
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
apie_2020_r04_a01.pdf225.4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.