Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11102
Title: Особенности формирования урожая у сортообразцов яровой мягкой пшеницы различных генетических пулов
Other Titles: Особливості формування урожаю у сортозразків ярої м’якої пшениці різних генетичних пулів
The peculiarities of yield formation of varieties bread spring wheat of different genetic pools
Authors: Соломонов, Р.В.
Keywords: яровая мягкая пшеница;биологический урожай;генетический пул;сорт;яра м’яка пшениця;біологічний урожай;генетичний пул;bread spring wheat;biological yield;genetic pool;variety
Issue Date: 17-Apr-2015
Citation: Соломонов Р.В. Особенности формирования урожая у сортообразцов яровой мягкой пшеницы различных генетических пулов. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво. 2015. №1. С.37-49.
Abstract: Solomonov R.V. The peculiarities of yield formation of varieties bread spring wheat of different genetic pools. The best two samples from each genetic pool were selected after preliminary researches. There samples were the most typical for their pool. For Ukrainian there were varieties Kharkovskaya 26 and Kharkovskaya 30, for Russian pool – Altajskij prostor and Volgouralskaya, for Canadian – Glen lea and AC Superb, for West European – Triso and Jara and for Mexican – Trap and Babax. Large diversity features of spring varieties of different geographic origin were tested. Results of tests permitted to select the most typical characteristics of each pool. They were developed as more adaptive important for local soil and climatic regions and improved by artificial breeding methods for economic advisability. Such method of samples research permitted to classification them due to breeding aims. Common program of field and laboratory researches under south Ukraine conditions gave a possibility to achieve the main aim of test to determine breeding value of varieties from different pools of spring wheat in a whole and single sample as parents to cross with winter varieties in winter wheat breeding. Dynamics specifity of biomass accumulation and grain formation of different by origin varieties of spring wheat was the most interesting in the research. It is obvious that detain of plants growth and development and slow biomass increasing in early spring typical for main quantity of Ukrainian and Russian pool disagrees with rhythm of favorable meteorological factors for yield formation on the South Ukraine. Plants were detained from intensive biological yield accumulation under sufficient soil moisture conditions during autumn-winter period. But these processes increased during the second part of vegetation, when air and soil drought has set in. As a result of study of the collection of spring wheat different genetic origin wide genetic variability was established. Most typical traits and properties for separate genetic pools were determined, which are used for its classification and involving in bread winter wheat breeding programs. Most valuable as a real parents for crossing with winter wheat varieties can be genetic pools or separate simples of spring wheat characterized by intensive accumulation of biological yield at the first part of growing period of plants. There is most favorable condition humility and temperature for growing and development of plants in this period at the south Ukraine. Short period of intensive formation of grain spring simples appear to have adaptive adventure. Genetic sources of separate traits and properties for crossing with local varieties in winter wheat breeding program are recommended.
Соломонов Р.В. Особливості формування урожаю у сортозразків ярої м’якої пшениці різних генетичних пулів. Встановлено селекційну цінність різних генетичних пулів ярої пшениці в цілому і окремих зразків зокрема щодо особливостей формування врожаю як критерію добору батьківських форм для схрещування з озимими сортами в селекції озимої пшениці. За результатами вивчення колекції пшениці м’якої ярої встановлено, що при великому різноманітті ознак і властивостей у сортозразків різного географічного походження можна виділити типові (які найбільш часто повторюються) характеристики для кожного генетичного пулу. Це дозволяє здійснити класифікацію зразків та ефективно використовувати їх в селекційних програмах щодо пшениці м’якої озимої. Як можливі компоненти схрещувань з місцевими озимими сортами найбільшу цінність можуть мати генетичні пули в цілому або окремі зразки ярих пшениць, які мають властивості інтенсивного накопиченням біологічного врожаю в перший половині вегетації рослин. У цей період на Півдні України в більшості років були найбільш сприятливі умови зволоження і температурного режиму для росту і розвитку рослин. Переваги в адаптаційному відношенні мають також ярі зразки з коротким періодом інтенсивного процесу формування зерна. Рекомендовано генетичні джерела окремих цінних ознак і властивостей для залучення в гібридизацію з місцевими сортами в селекційних програмах з пшениці м’якої озимої.
Соломонов Р.В. Особенности формирования урожая у сортообразцов яровой мягкой пшеницы различных генетических пулов. По результатам изучения коллекции пшеницы мягкой яровой установлены признаки и свойства, наиболее типичные для отдельных генетических пулов, которые могут быть использованы для классификации образцов с последующим вовлечением их в селекционные программы по пшенице мягкой озимой. Для скрещивания с местными озимыми сортами предложены яровые образцы с интенсивным накоплением биологического урожая в первой половине вегетации растений, когда складываются, как правило, наиболее благоприятные метеорологические условия на Юге Украины, а также образцы с коротким периодом интенсивного процесса формирования зерна.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11102
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2015_1_7.pdf579.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.