Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11100
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБосак, В.Н.-
dc.date.accessioned2022-10-30T08:44:10Z-
dc.date.available2022-10-30T08:44:10Z-
dc.date.issued2015-03-23-
dc.identifier.citationБосак В.Н. Аминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культур. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво. 2015. №1. С.21-28.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11100-
dc.description.abstractViktar Bosak. Amino acids composition and biological value of protein of vegetable leguminous plants In the article the results of research on the influence of fertilizers on the yield seeds, content and composition of protein of vegetable leguminous plants (soya beans (Glycine max (L.) Merr.), green beans (Phaseolus vulgaris L.), vegetable beans (Vicia faba L. var. major Harz)) on sod-podzolic loamy sandy soil in Pinsk district, Brest region, Republic of Belarus. Application of mineral fertilizer increased seed yield of soy beans at 1,30–1,78 tha-1, green beans – at 0,95–1,44 tha-1, vegetable beans – at 1,01–1,43 tha-1 yield with the best record in options with N50P40K90: 3,02, 4,73 and 10,61 tha-1. The protein content in seeds of vegetable leguminous plants depended both on the use of fertilizers and biological characteristics of cultivated crops. The highest crude protein content of soy beans seeds – 25,6–31,5%; in seeds of green beans content of crude protein was 20,4–23,7%, in seeds of vegetable beans – 17,2–19,7%. The greatest amount of essential amino acids observed in seeds of soy beans – 94,5–105,7 gkg-1. In seeds of green beans content of essential amino acids was 63,1–67,9 gkg-1, in seeds of vegetable beans – 55,1–62,5 gkg-1. The application of fertilizers in the investigations on sod-podzolic loamy sandy soil promoted limited and essential amino acids in seeds of vegetable leguminous plants (soya beans (Glycine max (L.) Merr.), green beans (Phaseolus vulgaris L.), vegetable beans (Vicia faba L. var. major Harz)) to be increased. Grain of soya beans and vegetable beans which protein under the content of amino acids corresponded to the recommended standards of FAO/WHO has appeared the best on equation composition of amino acids and a biological value of protein.uk_UA
dc.description.abstractБосак В.М. Амінокислотний склад і біологічна цінність білка бобових овочевих культур. Внесення добрив у дослідженнях на дерново-підзолистому супіщаному ґрунті сприяло збільшенню вмісту критичних та незамінних амінокислот у зерні бобових овочевих культур (соя (Glycine max (L.) Merr.), квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris L.), боби овочеві (Vicia faba L. var. major Harz)). Кращим за збалансованістю амінокислотного складу та біологічною цінністю білка виявилося зерно бобів овочевих та сої, білок яких за вмістом незамінних амінокислот відповідав рекомендованим стандартам Комітету з продовольства ООН та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ФАО/ВООЗ).uk_UA
dc.description.abstractБосак В.Н. Аминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культур. Внесение удобрений в исследованиях на дерново-подзолистой супесчаной почве способствовало увеличению содержания критических и незаменимых аминокислот в зерне бобовых овощных культур (соя (Glycine max (L.) Merr.), фасоль овощная (Phaseolus vulgaris L.), бобы овощные (Vicia faba L. var. major Harz)). Лучшим по сбалансированности аминокислотного состава и биологической ценности белка оказалось зерно бобов овощных и сои, белок которых по содержанию незаменимых аминокислот соответствовал рекомендованным стандартам Комитета по продовольствию ООН и Всемирной организации здравоохранения (ФАО/ВОЗ).uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectбелокuk_UA
dc.subjectаминокислотный составuk_UA
dc.subjectбиологическая ценностьuk_UA
dc.subjectсояuk_UA
dc.subjectфасоль овощнаяuk_UA
dc.subjectбобы овощныеuk_UA
dc.subjectбілокuk_UA
dc.subjectамінокислотний складuk_UA
dc.subjectбіологічна цінністьuk_UA
dc.subjectквасоля овочеваuk_UA
dc.subjectбоби овочевіuk_UA
dc.subjectproteinuk_UA
dc.subjectamino acidsuk_UA
dc.subjectbiological valueuk_UA
dc.subjectsoya beansuk_UA
dc.subjectgreen beansuk_UA
dc.subjectvegetable beansuk_UA
dc.titleАминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культурuk_UA
dc.title.alternativeАмінокислотний склад і біологічна цінність білка бобових овочевих культурuk_UA
dc.title.alternativeAmino acids composition and biological value of protein of vegetable leguminous plantsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2015_1_5.pdf425.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.