Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11100
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Босак, В.Н. | - |
dc.date.accessioned | 2022-10-30T08:44:10Z | - |
dc.date.available | 2022-10-30T08:44:10Z | - |
dc.date.issued | 2015-03-23 | - |
dc.identifier.citation | Босак В.Н. Аминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культур. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво. 2015. №1. С.21-28. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11100 | - |
dc.description.abstract | Viktar Bosak. Amino acids composition and biological value of protein of vegetable leguminous plants In the article the results of research on the influence of fertilizers on the yield seeds, content and composition of protein of vegetable leguminous plants (soya beans (Glycine max (L.) Merr.), green beans (Phaseolus vulgaris L.), vegetable beans (Vicia faba L. var. major Harz)) on sod-podzolic loamy sandy soil in Pinsk district, Brest region, Republic of Belarus. Application of mineral fertilizer increased seed yield of soy beans at 1,30–1,78 tha-1, green beans – at 0,95–1,44 tha-1, vegetable beans – at 1,01–1,43 tha-1 yield with the best record in options with N50P40K90: 3,02, 4,73 and 10,61 tha-1. The protein content in seeds of vegetable leguminous plants depended both on the use of fertilizers and biological characteristics of cultivated crops. The highest crude protein content of soy beans seeds – 25,6–31,5%; in seeds of green beans content of crude protein was 20,4–23,7%, in seeds of vegetable beans – 17,2–19,7%. The greatest amount of essential amino acids observed in seeds of soy beans – 94,5–105,7 gkg-1. In seeds of green beans content of essential amino acids was 63,1–67,9 gkg-1, in seeds of vegetable beans – 55,1–62,5 gkg-1. The application of fertilizers in the investigations on sod-podzolic loamy sandy soil promoted limited and essential amino acids in seeds of vegetable leguminous plants (soya beans (Glycine max (L.) Merr.), green beans (Phaseolus vulgaris L.), vegetable beans (Vicia faba L. var. major Harz)) to be increased. Grain of soya beans and vegetable beans which protein under the content of amino acids corresponded to the recommended standards of FAO/WHO has appeared the best on equation composition of amino acids and a biological value of protein. | uk_UA |
dc.description.abstract | Босак В.М. Амінокислотний склад і біологічна цінність білка бобових овочевих культур. Внесення добрив у дослідженнях на дерново-підзолистому супіщаному ґрунті сприяло збільшенню вмісту критичних та незамінних амінокислот у зерні бобових овочевих культур (соя (Glycine max (L.) Merr.), квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris L.), боби овочеві (Vicia faba L. var. major Harz)). Кращим за збалансованістю амінокислотного складу та біологічною цінністю білка виявилося зерно бобів овочевих та сої, білок яких за вмістом незамінних амінокислот відповідав рекомендованим стандартам Комітету з продовольства ООН та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ФАО/ВООЗ). | uk_UA |
dc.description.abstract | Босак В.Н. Аминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культур. Внесение удобрений в исследованиях на дерново-подзолистой супесчаной почве способствовало увеличению содержания критических и незаменимых аминокислот в зерне бобовых овощных культур (соя (Glycine max (L.) Merr.), фасоль овощная (Phaseolus vulgaris L.), бобы овощные (Vicia faba L. var. major Harz)). Лучшим по сбалансированности аминокислотного состава и биологической ценности белка оказалось зерно бобов овощных и сои, белок которых по содержанию незаменимых аминокислот соответствовал рекомендованным стандартам Комитета по продовольствию ООН и Всемирной организации здравоохранения (ФАО/ВОЗ). | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.publisher | Харків : ХНАУ | uk_UA |
dc.subject | белок | uk_UA |
dc.subject | аминокислотный состав | uk_UA |
dc.subject | биологическая ценность | uk_UA |
dc.subject | соя | uk_UA |
dc.subject | фасоль овощная | uk_UA |
dc.subject | бобы овощные | uk_UA |
dc.subject | білок | uk_UA |
dc.subject | амінокислотний склад | uk_UA |
dc.subject | біологічна цінність | uk_UA |
dc.subject | квасоля овочева | uk_UA |
dc.subject | боби овочеві | uk_UA |
dc.subject | protein | uk_UA |
dc.subject | amino acids | uk_UA |
dc.subject | biological value | uk_UA |
dc.subject | soya beans | uk_UA |
dc.subject | green beans | uk_UA |
dc.subject | vegetable beans | uk_UA |
dc.title | Аминокислотный состав и биологическая ценность белка бобовых овощных культур | uk_UA |
dc.title.alternative | Амінокислотний склад і біологічна цінність білка бобових овочевих культур | uk_UA |
dc.title.alternative | Amino acids composition and biological value of protein of vegetable leguminous plants | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2015_1_5.pdf | 425.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.